"Călin Georgescu are prima şansă să iasă preşedinte" - Politolog prevesteşte "dezastru" pentru România după turul doi

Călin Georgescu (Facebook/calingeorgescuro)
Loredana Diacu
02.12.2024

Călin Georgescu intră cu prima şansă în turul 2 al alegerilor prezidenţiale, crede politologul Cristian Pîrvulescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA. Şi, în cazul în care acesta ajunge la Cotroceni, ne putem aştepta la un guvern minoritar de extremă dreaptă, caz în care România se îndreaptă spre prăpastie, avertizează analistul într-un interviu acordat Epoch Times.

„Dacă Georgescu va fi preşedintele României, atunci situaţia nu va fi nici pe departe simplă în formarea majorităţii. Şi nu cred că vor dori foarte mulţi să participe din această majoritate, ceea ce ar putea avantaja o majoritate de extremă dreapta, eventual un guvern minoritar susţinut de cineva din opoziţie, până la prima ocazie, când se va încerca răsturnarea acestuia.

Vă daţi seama ce înseamnă un guvern de extremă dreapta, un guvern de oameni care habar nu au ce înseamnă guvernarea? Înseamnă dezastru. Alegătorii României au luat decizia să împingă ţara în prăpastie şi nu ştiu dacă îşi va mai reveni vreodată de acolo”, a declarat Pîrvulescu.

Politologul a mai subliniat faptul că partidele tradiţionale, partidele sistemului, încă mai controlează electoratul. Intrarea POT (partid despre care nu auzise mai nimeni până când Călin Georgescu a câştigat turul 1) este cea mai bună dovadă că, în momentul de faţă, oamenii nu votează raţional, ci emoţional, votează pentru a pedepsi, a punctat profesorul.

Reporter: Avem un Parlament fragmentat. Cum se poate forma un guvern? Care sunt scenariile la care ne putem aştepta?

Cristian Pîrvulescu: Nu cred că are vreun sens să discutăm despre scenarii până nu avem preşedinte. Nu vor începe negocieri. Şi marea problemă este că doamna Lasconi are a doua şansă, iar Georgescu are prima şansă, pentru că, chiar dacă PSD va da direcţia de vot spre Lasconi, asta nu înseamnă că alegătorii PSD, care consideră USR ca un adversar important, chiar un adversar personal, vor vota astfel. În schimb, Georgescu, pentru că nu au sensibilităţi democratice extraordinare, le vorbeşte pe limba lor. Sunt apropiaţi de electoratul extremist. Deci va fi foarte dificil. Şi dacă Georgescu va fi preşedintele României, atunci situaţia nu va fi nici pe departe simplă în formarea majorităţii. Şi nu cred că vor dori foarte mulţi să participe din această majoritate, ceea ce ar putea avantaja o majoritate de extremă dreapta, eventual un guvern minoritar susţinut de cineva din opoziţie, până la prima ocazie când se va încerca răsturnarea acestuia.

Vă daţi seama ce înseamnă un guvern de extremă dreaptă, un guvern de oameni care habar nu au ce înseamnă guvernarea? Înseamnă dezastru. Alegătorii României au luat decizia să împingă ţara în prăpastie şi nu ştiu dacă îşi va mai reveni vreodată de acolo.

Reporter: Ce anticipaţi că va face CCR? Credeţi că dă undă verde să se meargă mai departe?

Cristian Pîrvulescu: Da, din informaţiile pe care presa le prezintă şi eu le consider credibile, nu există o modificare a ierarhiei, nu există motive legale pentru a anula primul tur. Dacă se va schimba ierarhia, se va anula primul tur şi atunci, oricum, situaţia devine mult mai complicată. Pentru că, de fapt, extrema dreaptă a obţinut ieri mai puţine voturi decât în urmă cu o săptămână, la aceeaşi prezenţă la vot. Data trecută au avut 38%, acum au avut doar 32% din voturi. Deci nu e o victorie, deşi mă aşteptam să câştige, că v-am spus că o să aibă între 30% şi 40% când am vorbit înainte, dar o să aibă spre 30%, nu spre 40%.

A funcţionat efectul de contagiune, însă decizia Curţii Constituţionale a creat un mare impediment pentru USR, care nu a reuşit să atragă votanţi. A permis PNL-ului să-şi recupereze relativ votanţii, dar să ştiţi că, dacă ne uităm peste hartă, luând localitate cu localitate rezultatele finale, o să vedem că partidele tradiţionale, partidele sistemului, mai controlează electoratul. De asta, ştiţi, e foarte complicat.

Faptul că un partid care nu exista pentru nimeni, POT, a intrat în Parlament doar pentru că a venit pe TikTok este cea mai bună dovadă că, în momentul de faţă, lucrurile scapă de sub control, oamenii nu votează raţional, ci emoţional, votează pentru a pedepsi. Nu se gândesc la faptul că cei care le câştigă votul nu au soluţii, pentru că nu au experienţă. Politica este o meserie, iar cei care nu au exercitat-o nu ştiu ce să facă şi dacă aşteaptă ca Dumnezeu să intervină în spaţiul ăsta...

Apropo, este o foarte frumoasă intervenţie a episcopului greco-catolic de Bucureşti, care explică de ce aceste poziţii sunt fals-creştine. Folosirea creştinismului în politică nu are nicio legătură cu ideologia creştină. Noi asistăm aici la o instrumentalizare a religiei şi a credinţei în interese politice care nu sunt neapărat favorabile credincioşilor. Dar, din nefericire, educaţia religioasă simplistă care a fost făcută în şcoli ne-a dus la astfel de situaţii...

Reporter: Dacă iese Elena Lasconi preşedinte, ce se va întâmpla? Cum se va forma guvernul?

Cristian Pîrvulescu: Atunci o să vedem. Cineva va trebui să rămână în opoziţie. Partidele europene au, în momentul de faţă, 32% dintre voturi care nu se vor regăsi în formaţiunile parlamentare, deci vor fi redistribuite. Fără redistribuire, partidele pro-occidentale au 54%, celelalte au 32%, iar 14% sunt voturi care nu se regăsesc în Parlament, din care marea majoritate sunt voturi mai degrabă către partide pro-occidentale, adică către Sens, Forţa Dreptei, Reper, Drept. Acestea sunt partide care au luat cam 700.000 din cele 1.300.000 de voturi care se pierd.

Revenind, vom avea alte procente în ceea ce priveşte reprezentarea parlamentară. În principiu, în această ipoteză, un guvern din care PSD să lipsească nu-l văd posibil, decât eventual ca PSD să sprijine de pe băncile Parlamentului. Dar un guvern minoritar sprijinit de pe băncile Parlamentului este un guvern slab. Cineva trebuie să rămână în opoziţie alături de extrema dreaptă, pentru că altfel doar extrema dreaptă va beneficia de avantajele populare care vor continua.

Reporter: Vedeţi PSD-ul sprijinind de pe băncile Parlamentului? L-am auzit pe Tudose şi pe alţii spunând că nicio guvernare nu ar putea ocoli PSD-ul. Se va abţine PSD-ul, adică să stea pe banca de rezerve?

Cristian Pîrvulescu: Ştiţi care e problema PSD-ului? E o problemă foarte importantă. Şi PSD-ul, şi PNL-ul au, în momentul de faţă, o anumită organizaţie. Sunt nişte primari care nu au nicio orientare politică, care s-ar putea, mai ales în zona rurală, să fie în realitate apropiaţi de viziunea AUR. Şi dacă AUR şi ceilalţi trec la guvernare, o să vedem cum toată această realitate administrativă se schimbă în favoarea AUR, migraţia o să meargă în direcţia aceea.

Deci, cred că pentru PSD şi pentru PNL nu este indiferent dacă se duc la guvernare. Nu are importanţă ce spune Rareş Bogdan (care spunea că o nouă alianţă cu PSD ar însemna să fim cretini n.r.), dar cineva trebuie să rămână în afară. Fie PSD, fie PNL. Un guvern ideologic coerent minoritar ar fi format din USR, PNL, UDMR, minorităţi şi s-ar apropia undeva de 40% din mandate, iar cu redistribuire ar ajunge la 50%. PSD poate susţine din opoziţie sau poate participa la guvernare, iar PNL să rămână în opoziţie. Cam acestea sunt variantele. USR nu prea are alternativă în ipoteza în care Lasconi câştigă alegerile prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor