Cad giganţii chinezi din domeniul tehnologiei. Tencent vinde o participaţie la Meituan pentru a mulţumi Beijingul

(Captură ecran)

Giganţii chinezi din domeniul tehnologiei susţinuţi de Tencent Holdings au căzut după ce Reuters a relatat că gigantul social media intenţionează să vândă integral sau în mare parte participaţia de 24 de miliarde de dolari deţinută la gigantul Meituan, o platformă chineză de cumpărături pentru produse de consum găsite la nivel local şi servicii de vânzare cu amănuntul, inclusiv servicii de divertisment, restaurante, livrări, călătorii şi alte servicii, informează ZeroHedge.

Potrivit sursei citate, decizia vânzării a fost luată pentru a linişti autorităţile de reglementare naţionale şi pentru a monetiza o investiţie veche de opt ani.

Gigantul social media a angajat consilieri financiari în ultimele luni pentru chestiuni privitoare la modalităţile de executare a vânzării unei participaţii de aproximativ 17%, a relatat Reuters citând două surse, adăugând că Tencent încearcă să dea startul vânzării în acest an, în cazul în care condiţiile de piaţă sunt favorabile.

Vânzarea planificată are loc în contextul în care, de la sfârşitul anului 2020, China a luat măsuri drastice de reglementare împotriva greilor din domeniul tehnologiei, măsuri care vizau construirea imperiului acestora prin achiziţii de participaţii şi concentrarea puterii de piaţă la nivel naţional.

Această reprimare, care a dus la amenzi de miliarde de dolari pentru giganţii chinezi din domeniul tehnologiei, remodelează companiile, forţându-le să facă cesionări de miliarde de dolari. Tencent, de exemplu, renunţă acum la o serie de afaceri şi se orientează către piaţa globală a jocurilor de noroc.

"Se pare că autorităţile de reglementare nu sunt mulţumite de faptul că giganţi din domeniul tehnologiei precum Tencent au investit şi chiar au devenit susţinători ai diferitelor firme de tehnologie care conduc afaceri strâns legate de mijloacele de trai ale oamenilor din ţară", a declarat una dintre surse.

Proprietarul aplicaţiei de chat nr. 1 din China, WeChat, a investit pentru prima dată în rivalul lui Meituan, Dianping, în 2014, care a fuzionat apoi cu Meituan un an mai târziu pentru a forma actuala companie. Pe baza capitalizării bursiere a Meituan, începând de luni participaţia de 17% a Tencent valorează 24,3 miliarde de dolari.

Tencent a redus participaţiile la companiile din portofoliu, în parte pentru a linişti autorităţile de reglementare chineze şi pentru a înregistra profituri mari din aceste pariuri, au declarat trei surse. Valoarea participaţiilor în companiile listate la bursă, cu excepţia filialelor sale, a scăzut la doar 89 de miliarde de dolari la sfârşitul lunii martie, de la 201 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit rapoartelor trimestriale.

În decembrie anul trecut, Tencent a anunţat cesionarea a aproximativ 86% din participaţia sa la JD.com Inc, în valoare de 16,4 miliarde de dolari, slăbind legăturile cu cea de-a doua mare firmă de comerţ electronic din China. O lună mai târziu, a strâns 3 miliarde de dolari prin vânzarea unei participaţii de 2,6% în compania de jocuri şi comerţ electronic SEA Ltd. din Singapore, care a fost considerată o mişcare de monetizare a investiţiei sale, în timp ce îşi ajustează strategia de afaceri.

În afară de Meituan, Tencent deţine, de asemenea, participaţii la compania de comerţ electronic Pinduoduo Inc, la platforma video Kuaishou, la campionul de ride-hailing Didi, la producătorul auto Tesla şi la serviciul de streaming Spotify.

Analiştii de la Citi au declarat, într-un raport din ianuarie, că sunt de părere că Tencent va evalua şi realoca în continuare finanţarea de la investiţiile mai bine stabilite către noi întreprinderi tehnologice pentru a profita de oportunitatea de creştere a internetului industrial şi pentru a se alinia cu iniţiativele sale de sustenabilitate socială.

"Impactul fundamental real al unor astfel de cesionări este de obicei minim, deoarece relaţiile de afaceri sunt menţinute, dar ar putea exista o presiune pe termen scurt nu doar asupra preţului acţiunilor Meituan, ci şi asupra altor investiţii ale Tencent în industria tehnologică din China şi la nivel global", a declarat Vey-Sern Ling, director general la Union Bancaire Privee.

Luna trecută, autoritatea de reglementare a pieţei din China a impus cele mai recente amenzi companiilor Tencent şi Alibaba, precum şi altor firme, pentru că nu au respectat normele antimonopol privind publicarea tranzacţiilor. De asemenea, autoritatea de reglementare a blocat anul trecut, din motive antitrust, fuziunea propusă de Tencent, în valoare de 5,3 miliarde de dolari, între primele două site-uri de streaming de jocuri video din ţară, DouYu şi Huya.

Tencent va raporta probabil prima scădere a veniturilor trimestriale din istoria sa atunci când va prezenta miercuri rezultatele. În luna mai, compania a raportat că profitul trimestrial s-a înjumătăţit faţă de anul trecut, iar veniturile au stagnat, dând vina pe reducerile de cheltuieli de publicitate din partea companiilor de consum, de comerţ electronic şi de turism pentru cea mai slabă performanţă de când a devenit publică în 2004.

Ca reacţie la ştiri, Meituan a scăzut cu peste 9% la Hong Kong, cea mai mare scădere procentuală zilnică din ultimele cinci luni, în timp ce serviciul video Kuaishou Technology a scăzut cu peste 4%, iar Bilibili a scăzut cu 2,5%. La New York, jucătorul de comerţ electronic Pinduoduo Inc. a alunecat cu aproximativ 3%. Acţiunile Tencent au scăzut cu peste 2% în tranzacţiile de marţi după-amiază, înainte de a-şi reveni pentru a fi în creştere cu 1%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe