C. Pârvan: Nivelul cursului de schimb este mai puţin important decât situaţia din zona euro

Epoch Times România
03.06.2012

Cristian Pârvan secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a declarat pentru NewsIn că nivelul cursului de schimb este mai puţin important pentru exportatori decât situaţia ţărilor în care exportă şi a partenerilor direcţi.

"Nivelul cursului de schimb este important pentru exportatorii care au încasări azi, mâine sau săptămâna viitoare, dar pentru cei care au încasări peste şase luni nu contează. Pentru exportatori, determinant este cursul economiei din zonele în care ei au relaţii comerciale. Dacă nu merge zona euro, degeaba este cursul 7 lei pentru un euro pentru că nu mai vin comenzi. Importantă este situaţia economiei din zonele în care exportatorii au activitate şi situaţia partenerilor direcţi, cursul vine abia pe locul trei", a spus Cristian Pârvan.

De asemenea, preşedintele AOAR, Florin Pogonaru, a declarat pentru NewsIn că situaţia din Grecia este un risc mult prea mare.

"Sigur că face bine acest curs pentru export, că toată Europa se uită că datorită devalorizării monedei euro să avem un moment de optimism, dar instabilitatea legată de Grecia este un preţ mult prea mare pe care îl plătim şi un risc mult prea mare" a spus Florin Pogonaru.

Preşedintele AOAR a declarat că oamenii de afaceri au început deja să lucreze cu noul curs de schimb de 4,5 lei pentru un euro şi că nu se tem de o apreciere a leului.

"Toţi am început să împărţim la 4,4-4,5 lei pentru un euro. Se lucrează deja cu noul curs. O revenire ar însemna stabilizarea situaţiei din Grecia, astfel nu îţi este frică pentru că primeşti altceva în schimb, primeşti stabilitate în schimbul înrăutăţirii cursului pentru exportatori", a menţionat Pogonaru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor