"Bun venit în lumea rusă" - Parlamentarii georgieni aprobă proiectul de lege privind "agenţii străini"

În Georgia, mii de oameni protestează în faţa Parlamentului în Tbilisi, mai 2024 (Getty Images)
Redacţia
14.05.2024

Parlamentarii georgieni au aprobat marţi, în a treia şi ultima lectură, un controversat proiect de lege privind reglementarea „influenţei străine”, sfidând cele mai mari proteste din ultimii ani din ţară.

Legislaţia a aruncat ţara din Caucazul de Sud într-o criză politică, zeci de mii de oameni manifestând împotriva a ceea ce ei spun că reflectă legea represivă a Rusiei privind „agenţii străini” şi riscă să pună în pericol ambiţiile Georgiei de a adera la Uniunea Europeană.

„Protestăm pentru ca această lege să nu fie adoptată în Georgia, lege care ar putea distruge întreaga democraţie a ţării noastre”, a declarat pentru The Moscow Times unul dintre miile de protestatari care au ieşit în stradă în fiecare zi în ultimele săptămâni, după protestele masive de duminică noaptea la Tbilisi.

„Ne temem că guvernul nostru o va folosi în scopuri proprii, aşa cum face Rusia. Această lege nu vizează transparenţa, ci controlul total”, a spus protestatarul, care a refuzat să-şi dea numele de teama represaliilor.

Zeci de protestatari s-au adunat în faţa clădirii parlamentului din centrul oraşului Tbilisi înainte de vot, pe fondul unei prezenţe intense a poliţiei.

În interiorul parlamentului, imaginile au arătat o încăierare între parlamentarii georgieni.

În perioada premergătoare votului parlamentar de marţi, protestele au evoluat de la o mişcare împotriva proiectului de lege în sine la o confruntare mai amplă între societate în general şi guvern, au declarat experţii.

„O masă mare de oameni s-a implicat, dar protestele nu se referă doar la lege. De fapt, ele au legătură cu traiectoria politicii externe a Georgiei", a declarat Gela Vaşadze, analist la Centrul de analiză strategică din Georgia.

„Principalul punct al protestelor de astăzi este că oamenii spun: 'Nu vrem să fie ca în Rusia'”, a afirmat Vaşadze.

În pofida demonstraţiilor în masă, în urma cărora zeci de persoane au fost reţinute şi au fost difuzate pe scară largă imagini cu brutalităţi împotriva protestatarilor, premierul Irakli Kobakhidze a promis luni că legislatorii vor aproba proiectul de lege privind „influenţa străină”.

Preşedinta Salome Zurabişvili, care se află în conflict cu partidul de guvernământ, a promis deja că se va opune prin veto legii. Însă partidul de guvernământ Visul Georgian, cu majoritatea sa în parlament, poate trece peste un veto prezidenţial fără sprijinul vreunui parlamentar din opoziţie.

Proiectul de lege adoptat de Visul Georgian prevede ca ONG-urile şi instituţiile media care primesc peste 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca entităţi care servesc interesele unor puteri străine.

Protestatarii consideră că legea reprezintă o ameninţare nu numai la adresa libertăţii de exprimare şi a societăţii civile din Georgia, ci şi la adresa aderării ţării la UE, după ce va primi statutul de candidat în noiembrie 2023. Potrivit sondajelor, o majoritate covârşitoare a cetăţenilor sprijină în mod constant candidatura ţării lor de aderarea la UE.

Sâmbătă seară a avut loc unul dintre cele mai mari mitinguri împotriva legii de până acum, cel puţin 50.000 de persoane adunându-se la Tbilisi. Fluturând steaguri georgiene şi ale UE, protestatarii au scandat „Sclavi” în timp ce treceau prin faţa sediului central al partidului Visul Georgian.

Pancarte pe care scria „Regizat de [preşedintele rus Vladimir] Putin”, „Nu legii ruseşti” şi „De la Tbilisi la Moscova: Vocile georgiene cântă mai tare decât şoaptele Kremlinului” au putut fi văzute la proteste.

De asemenea, unii demonstranţi au împărţit pliante la proteste.

„Această lege este un mare zid rusesc între Georgia şi Uniunea Europeană. Această lege stabileşte în Georgia aceleaşi reguli care funcţionează în Rusia lui Putin şi instituie cenzura”, se arată pe unul dintre pliante.

Duminică, peste 100 de ONG-uri georgiene au cerut parlamentarilor să retragă proiectul de lege.

„Poporul georgian înţelege obiectivele insidioase ale acestei legi, nu cedează în faţa încercărilor guvernului de a intimida populaţia şi apără cu fermitate cursul occidental al ţării”, se menţionează în declaraţie.

Unii ruşi care s-au mutat în Georgia pe fondul intensificării represiunii Rusiei împotriva libertăţii de exprimare şi a societăţii civile se pronunţă, de asemenea, împotriva legii.

„Nu mărşăluiesc cu revendicări împotriva guvernului georgian şi nici nu întreprind acţiuni directe. Cu toate acestea, atunci când autorităţile au devenit violente, am simţit că este crucial să fiu prezent şi să observ tot ceea ce se întâmplă”, a declarat activistul rus Alexandr Sofeiev, membru al grupului de protest Pussi Riot, care s-a mutat la Tbilisi în 2021.

Fotografii şi înregistrări video de luni arată cum poliţia antirevoltă reţine brutal protestatarii care se aflau în faţa clădirii parlamentului din centrul oraşului Tbilisi.

„Ruşii sunt foarte conştienţi de consecinţele legii privind 'agenţii străini' în Rusia. De când legea a fost adoptată în 2012, a fost aplicată în mod continuu, devenind din ce în ce mai opresivă. Aşadar, cred că este important să răspândim informaţii despre aceste consecinţe, astfel încât oamenii să înţeleagă cu ce au de-a face”, a declarat Sofeiev într-un interviu acordat în capitala georgiană.

Human Rights Watch (HRW) a declarat la începutul acestei luni că legislaţia privind „influenţa străină” „ameninţă drepturile fundamentale” în Georgia.

„În 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că legea «agenţilor străini» din Rusia, care este similară cu proiectul de lege georgian, încalcă articolul 11 din Convenţia Europeană, care protejează dreptul la asociere”, a declarat HRW.

Visul Georgian a negat că urmăreşte o politică pro-Rusia şi susţine că legea este „europeană, deoarece se bazează pe una dintre cele mai importante valori europene - transparenţa şi responsabilitatea”.

Fondatorul partidului, miliardarul Bidzina Ivanişvili, fost prim-ministru al Georgiei, a declarat luna trecută, în timpul unui miting pro-guvernamental, că Occidentul este condus „de partidul global al războiului”, în timp ce legea privind „influenţa străină” ar avea ca scop să reziste acestei presupuse ameninţări.

„Această forţă globală este cea care a forţat mai întâi confruntarea Georgiei cu Rusia şi apoi a pus Ucraina într-un pericol şi mai mare. ONG-urile şi opoziţia radicală acţionează în numele lor. Legile pe care le propunem au rolul de a expune aceste legături obscure”, a declarat Ivanişvili la mitingul din faţa parlamentului.

Moscova a negat că legea „influenţei străine” din Georgia a fost inspirată de legislaţia rusă şi a sugerat că protestele din ţară ar putea fi orchestrate din străinătate.

„Am spus deja de mai multe ori că această [lege] este absolut o chestiune internă a Georgiei. Nu dorim în niciun caz să intervenim”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Observăm o dorinţă puternică din partea conducerii georgiene de a-şi proteja ţara împotriva unei interferenţe deschise în afacerile sale interne”, a spus el, adăugând că autorităţile de la Moscova consideră că demonstraţiile recente de la Tbilisi sunt „o interferenţă nedeghizată... din exterior”.

Potrivit experţilor, în timp ce Rusia lucrează în continuare pentru a-şi menţine influenţa în Caucazul de Sud - inclusiv prin menţinerea trupelor sale în regiunile separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia - „societatea a perceput legea ca o posibilă inversare a cursului pe care Georgia l-a urmat de la obţinerea independenţei”.

„Pentru Georgia, acest lucru înseamnă 'Bine aţi venit în lumea rusă', ceea ce taie toate perspectivele de dezvoltare a Georgiei. Vom avea pur şi simplu aceleaşi reguli ca în Rusia”, a declarat Vaşadze.

Bidzina Lebanidze, analist senior la Institutul georgian de politică, a declarat că proiectul de lege este un exemplu al modului în care partidul de guvernământ încearcă să găsească „un nou rol sau o nouă funcţie pentru Georgia” în regiune şi să atragă potenţiale investiţii din Rusia.

Rusia „va rămâne un jucător cheie în regiune, iar Georgia trebuie să se adapteze cumva”, a declarat Lebanidze.

Cu toate acestea, se pare că „Visul Georgian a calculat greşit reacţia publicului”, a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor