Bucuria bursei de valori s-a încheiat

New York – Acţiunile americane au ajuns într-un impas marţi, contractându-se de la cele mai mari valori din ultimii patru ani, în timp ce investitorii s-au implicat în obţinerea de profit în urma unei zile cu semnale economice mixte.
Broker la bursa din New York. NYSE a căzut iarăşi marţi, după ce luni a atins niveluri record în ultimele 12 luni (Andrew Burton / Getty Images)
Franklin Yu
28.03.2012

New York – Acţiunile americane au ajuns într-un impas marţi, contractându-se de la cele mai mari valori din ultimii patru ani, în timp ce investitorii s-au implicat în obţinerea de profit în urma unei zile cu semnale economice mixte.

Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 0,3 la sută, sau 44 de puncte, în timp ce S&P 500 Index a scăzut tot cu 0,3 la sută, sau 4 puncte. Nasdaq a scăzut cu 0,1 la sută.

În timp ce pieţele americane s-au bucurat în ultimele săptămâni de pe urma zecilor de veşti bune în ceea ce priveşte economia, nici o veste suplimentară nu a apărut marţi, care să justifice majorarea acţiunilor de către investitori. Volumul a fost micşorat înainte de sfârşitul primului trimestru.

Conference Board a declarat marţi că Indicele Încrederii Consumatorilor urmărit îndeaproape a scăzut de la 71.6 în luna februarie la 70,2 în luna martie. În timp ce valorile nu erau rele, ele încă sunt sub cele 90 de puncte care ar putea indica o economie sănătoasă şi în creştere.

Încrederea consumatorilor este un indicator important al direcţiei economiei SUA, din moment ce cheltuielile de consum reprezintă între 50 şi 70 la sută din PIB-ul SUA, susţin economiştii.

Cifra ce depăşeşte puţin 70 demonstrează că consumatorii americani sunt optimişti în ceea ce priveşte economia, în ciuda semnalelor mixte ale economiei. Cifrele din martie au fost încă printre cele mai ridicate de peste un an. În ultima lună, rata oficială a şomajului a scăzut la circa 8,3 la sută, în timp ce preţurile benzinei au crescut, ceea ce reduce veniturile disponibile ale consumatorilor. Bursa a avut de câştigat de la începutul anului până acum, dar preţurile locuinţelor continuă să dezamăgească.

Preţurile la benzină ameninţă să atingă 4 dolari pe galon la nivel naţional, un nivel despre care analiştii susţin că este psihologic, ceea ce ar putea determina consumatorii să reducă din nou alte cheltuieli sau opteze pentru cumpărăturile online. Preţurile gazelor naturale nu vor scădea prea curând, dacă istoria ar fi o indicaţie. Există de obicei o creştere a preţurilor la gaze după vacanţa Memorial Day, de la sfârşitul lunii mai.

Mă aşteptam ca ea să îşi revină până acum, dar asta nu s-a întâmplat. (Karl Case)

"Declinul moderat s-a datorat exclusiv unor perspective mai puţin favorabile pe termen scurt, în timp ce evaluarea condiţiilor actuale de către consumatori, pe de altă parte, a continuat să se îmbunătăţească", a afirmat Lynn Franco, director al Centrului pentru Cercetarea Consumatorilor al Conference Board, într-o declaraţie de marţi.

Preţurile locuinţelor scad

Per ansamblu, piaţa imobiliară din SUA este încă afectată. Preţurile locuinţelor au scăzut cu 3,8 procente în ianuarie, după o scădere cu 4,1 la sută în decembrie, în conformitate cu ultimele indicaţii ale a S&P/Case-Shiller Index, care urmăreşte preţurile caselor în mai mult de 20 de zone metropolitane din SUA.

Preţurile locuinţelor au ajuns acum la nivelurile din 2002, Phoenix, Washington şi Miami fiind singurele oraşe care au raportat câştiguri în luna ianuarie.

Într-o apariţie la emisiunea radio de marţi, "Bloomberg Surveillance", Karl Case, creatorul indicelui şi profesor emerit la Colegiul Wellesley, a declarat că este surprins de faptul că piaţa imobiliară nu şi-a revenit. "Mă aşteptam ca ea să îşi revină până acum, dar asta nu s-a întâmplat", a menţionat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor