Bucureştenii, invitaţi luni la un eveniment teatral inedit. Premieră "4m2" în Tei

Piesa de teatru 4 m2 se joacă în premieră în Lacul Tei.
Piesa de teatru 4 m2 se joacă în premieră în Lacul Tei. (Facebook)

Bucureştenii sunt aşteptaţi luni seara, la un eveniment teatral inedit, mai exact la prima reprezentaţie a unei piese de teatru civic, concepută special pentru a veni în sprijinul cetăţenilor. Spectacolul, intitulat sugestiv 4 m2 (patru metri pătraţi), se va juca luni, 16 februarie, de la ora 19.00, la Colegiul Tehnic Traian (sala de festivităţi), str. Luigi Galvani nr 20, sector 2, Bucureşti (la câţiva paşi de Parcul Circului de Stat).

Piesa de teatru a apărut la iniţiativa Centrului de Resurse pentru participare publică – CeRe, din dorinţa de a stimula spiritul civic al locuitorilor Bucureştiului prin artă. Inspirată din activitatea unor grupuri de iniţiativă active la nivelul Capitalei, piesa ilustrează modul în care cetăţenii pot convinge autorităţile publice să intervină în decizii publice, pentru rezolvarea diverselor probleme din comunitate (construcţii care sufocă oraşul, defrişări abuzive ale spaţiilor verzi, lipsa transparenţei decizionale a administraţiei în relaţie cu cetăţenii etc).

Ne dorim ca prin teatru să ajungem în casele oamenilor. Sperăm ca spectatorii, locuitori ai cartierului, să râdă şi să recunoască situaţiile cu care se întâlnesc în viaţa de zi cu zi. Şi, apoi, să decidă să se implice în a schimba lucrurile care nu le plac. Când se vor hotărî să acţioneze, vor şti că primul pas va fi să caute sprijinul unui vecin şi vor fi mai pregătiţi să adune semnături cu care să meargă într-o audienţă.” , afirmă Sînziana Dobre, Director de programe - CeRe.

Despre piesa de teatru „4 m2” :

Piesa a fost realizată în urma unui set de întâlniri dintre echipa de scenarişti şi cetăţeni din grupurile de iniţiativă din Lacul Tei, Callatis-Drumul Taberei şi Favorit, grupuri susţinute de cere prin programul de organizare comunitară şi este pusă în scenă cu sprijinul unei echipe de actori profesionişti, majoritatea colaboratori ai Teatrului Bulandra.

Din echipa piesei fac parte: distribuţia: Mirela Gorea, Ana Ioana Macaria, Profira Serafim, Ana Covalciuc, Silvana Negruţiu, Alexandru Fifea, costume – Doina Pop, mişcarea scenică – Mihaela Culda, text şi regie – Catinca Drăgănescu şi Ioana Petre.

"4m2 este un spectacol despre solidaritate şi responsabilitate, construit în jurul poveştii ultimilor patru metri pătraţi de verdeaţă dintr-o mare metropolă. Pornind de la documentarea unor grupuri de iniţiativă civică din câteva cartiere din Bucureşti, echipa proiectului a creat o poveste ficţională despre experienţele tragi-comice prin care este nevoit să treacă un om ce îşi propune să lupte pentru a salva de la betonarea spaţiului verde. Pe alocuri absurdă, pe alocuri dramatică, de multe ori surprinzătoare, povestea îşi propune să pună în discuţie felul în care fiecare dintre noi, în calitatea noastră de cetăţeni şi membri ai unei comunităţi, ne raportăm la aceasta şi alegem să devenim sau nu activi în viaţa ei ” - descriu Catinca Drăgănescu şi Ioana Petre piesa pe care o vor aduce luni în faţa spectatorilor.

După spectacolul din Lacul Tei vor urma şi alte reprezentaţii ale piesei de teatru şi în alte cartiere bucureştene – Drumul Taberei (zonele Favorit si Callatis) şi Pantelimon. Cele 6 reprezentaţii se vor desfăşura în intervalul februarie - aprilie 2015.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură