Bruxelles: Traian Băsescu a ajuns pentru întâlniri cu Barroso, Reding şi Van Rompuy

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Bruxelles pentru vizita de lucru în cursul căreia se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, cu comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, şi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Preşedintele României, Traian Băsescu. (Mihut Savu / The Epoch Times)
Liviu Şerbănescu
14.09.2012

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Bruxelles pentru vizita de lucru în cursul căreia se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, cu comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, şi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Astfel, preşedintele român va discuta cu preşedintele Barroso de la ora 11.00 (ora României), apoi - cu comisarul Reding, în jurul orei 12.30, iar întrevederea cu Van Rompuy va avea loc la sediul Consiliului European, la ora 16.15.

La cele trei întâlniri nu sunt prevăzute declaraţii de presă comune ale preşedintelui Băsescu cu vreunul dintre oficialii europeni, ci doar oportunităţi foto şi de imagine la începutul discuţiilor, la care au acces doar fotograful şi cameramanul oficiali, conform programului pentru presă transmis de Administraţia prezidenţială.

Totodată, Traian Băsescu va susţine o declaraţie de presă la finalul celor trei întâlniri, în jurul orei 17.00, ora României.

Din delegaţia preşedintelui Băsescu mai fac parte şeful cancelariei prezidenţiale, Cristian Diaconescu, consilierul pentru afaceri europene, Bogdan Mănoiu, şi purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.

Fără declaraţii comune de presă cu oficialii europeni?

Deocamdată, nu este precizat dacă şeful statului român va avea şi declaraţii comune de presă cu oficialii europeni. De asemenea, nici în programul oficial al lui Barroso şi Van Rompuy nu figurează deocamdată o astfel de declaraţie comună.

La data de 12 iulie, la TVR, Traian Băsescu, preşedinte suspendat la acea vreme, preciza că este este contrar protocolului, dar şi un "semnal înfiorător" pentru România faptul că nici preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, nici preşedintele Comisiei Europene, José Barroso, "nu au ieşit" într-o conferinţă de presă comună alături de premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta se dusese atunci la Bruxelles pentru a oferi explicaţii legate de situaţia politică de la Bucureşti.

"Dacă mă veţi vedea vreodată că merg la Bruxelles, dacă voi mai avea ocazia ca preşedinte, pentru întâlniri cu preşedintele Consiliului European şi cu preşedintele Comisiei Europene, şi veţi constata că nu a fost apoi o declaraţie comună, va trebui să înţelegeţi că s-a întâmplat ceva rău", declara atunci Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor