Băsescu: Nu ne favorizează că Parlamentul a respins ridicarea imunităţii a doi parlamentari

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că va discuta vineri la Bruxelles cu Viviane Reding şi Jose Manuel Barroso despre raportul MCV, dar a apreciat că România nu e favorizată de decizia Parlamentului de a respinge cererea de ridicare a imunităţii a doi parlamentari.
Traian Băsescu, preşedintele României. (Epoch Times România)
Epoch Times România
13.09.2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că va discuta vineri la Bruxelles cu Viviane Reding şi Jose Manuel Barroso despre raportul MCV, dar a apreciat că România nu e favorizată de decizia Parlamentului de a respinge cererea de ridicare a imunităţii a doi parlamentari.

”În cursul zilei de mâine (n.r.- vineri) o să fac o vizită de lucru la Bruxelles, având întâlniri programate cu preşedintele Consiliului European, cu domnul Herman Van Rompuy, cu preşedintele Comisiei Europene, cu domnul Manuel Barroso şi cu comisarul pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, doamna Viviane Reding. Vizita de lucru o fac la solicitarea mea, pentru că am considerat necesar să discut câteva din problemele de actualitate pentru România, dar şi de la nivelul UE. Este categoric în plină desfăşurare un proces rapid de schimbare a UE şi în acelaşi timp sunt procese particulare de interes pentru România pe care doresc să le discut cu cei trei înalţi demnitari ai UE”. a spus Traian Băsescu, în prima conferinţă după revenirea la Cotroceni.

”În ceea ce priveşte interesele particulare, să spunem, după cum ştiţi, după evenimentele din 3-6 iulie, Comisia Europeană a decis să solicite pentru România un raport suplimentar care vizează în mod deosebit statul de drept, raport care trebuie finalizat până în luna decembrie. Este, pentru mine, şi pentru România, de interes major să vedem exact abordările pe care le are Comisia Europeană, în mod deosebit comisarul Viviane Reding şi preşedintele Comisiei Europene cu privire la acest raport special”, a mai precizat preşedintele.

Referitor la raportul MCV din decembrie, şeful statului a reiterat faptul că instituţiile statului au rezistat la presiunile politice, dar România nu e favorizată de refuzul Parlamentului de a ridica imunitatea a doi parlamentari.

”În orice caz, raportul fiind determinat de evenimentele din 3-6 iulie şi de tergiversările de după terminarea referendumului, mesajul meu va fi unul precis, dincolo de alte discuţii colaterale, şi anume, acela că instituţiile României au rezistat la efortul la care au fost supuse de majoritatea parlamentară şi bineînţeles nu este de neglijat sprijinul politic pe care l-au primit de la Comisia Europeană, de la lideri europeni, de la lideri ai statelor din NATO, dar avem o certitudine, şi anume aceea că instituţiile statului au rezistat acestei presiuni politice uriaşe. Sigur, cred că nu este însă de natură a ne favoriza faptul că Parlamentul a respins solicitarea parchetelor de a ridica imunitatea în vederea anchetelor pentru doi membri ai Parlamentului”, a subliniat şeful statului.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins luni cererile procurorilor privind începerea urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Borbely Laszlo şi Victor Paul Dobre.

Marţi, plenul Camerei a decis să păstreze imunitatea parlamentară în cazul celor doi, astfel că Parchetul nu poate să înceapă urmărirea penală în niciunul dintre cazuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor