Borza: Prima discuţie cu băieţii deştepţi ar putea avea loc în iulie

Epoch Times România
21.06.2012

O primă discuţie cu reprezentanţii companilor cu care Hidroelectrica a încheiat contracte bilatelare ar putea avea loc în luna iulie, a declarat pentru NewsIn Remus Borza, partener al Euro Insol, administratorul judiciar al companiei.

"O primă discuţie despre contractele bilaterale ar putea avea loc luna viitoare. Orice este posibil. De luni se va face metodic o analiză pe fiecare contract şi pe toţi purtătorii de costuri. Este vorba despre acele contracte care grevează indicatorii financiari ai societăţii. Sunt contracte de achiziţii, cu furnizorii, de prestări servicii, pe fiecare contract în parte se va face o analiză", a precizat pentru NewsIn Remus Borza.

De asemenea, el a spus că insolvenţa Hidrolectrica ar putea dura între şase luni şi un an.

Potrivit lui Borza, Hidrolelectrica ar putea avea management profesionist după ce va ieşi din insolvenţă, până atunci decizia managerială aparţinând administratorul judiciar.

"În insolvenţă este mai puţin probabil să fie pus management profesionist pentru că principalele decizii manageriale le are acum administratorul judiciar. Management profesionist ar putea fi instituit după perioada de insolvenţă", a spus Remus Borza, partener al Euro Insol.

Tribunalul Bucureşti, care a admis miercuri cererea Hidroelectrica de intrare în insolvenţă, a aprobat ca administrator judiciar să fie firma Euro Insol, condusă de avocatul Remus Borza.

Deschiderea procedurii de intrare în insolvenţă a Hidoelectrica nu este asociată cu contractele bilaterale, a declarat marţi preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, Remus Vulpescu.

"Dacă aceste contracte sau dacă alte contracte vor fi ajustate sau afectate într-un fel sau altfel va rămâne să se stabilească de către autorităţile şi de către organele competente potrivit legii 85/2006, care sunt judecătorul sindic, adunarea creditorilor, comitetul creditorilor, admiistratorul judiciar. Noi nu asociem în momentul de faţă aceste contracte bilaterale cu procedura de insolvenţă pentru că procedura de insolvenţă vizează reorganizarea întregii activităţi a Hidroelectrica, eficientizarea ei şi corectarea eventualelor probleme", a spus Vulpescu.

O primă discuţie despre contractele bilaterale ar putea avea loc luna viitoare. Orice este posibil. De luni se va face metodic o analiză pe fiecare contract şi pe toţi purtătorii de costuri. Este vorba despre acele contracte care grevează indicatorii financiari ai societăţii.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, declara pe 18 mai că se doreşte aducerea contractelor încheiate de Hidroelectrica cu "băieţii deştepţi" pe piaţa concurenţială, în urma negocierilor reuşindu-se eliminarea preţului fix din aceste contracte, adică "ceea ce nu s-a reuşit în 10 ani".

Potrivit lui Chiţoiu, statul are de recuperat 1 miliard de euro de la "băieţii deştepţi", în condiţiile în care contractele încheiate cu Hidroelectriva vor fi considerate ajutor de stat de către Comisia Europeană.

Ulterior, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a anunţat că renegocierea contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica se află în derulare, iar rezultatul va fi făcut public imediat ce negocierile se finalizează.

Investigaţiile derulate de Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană privind contractele Hidroelectrica vor mai dura cel puţin până la sfârşitul lui 2012, sancţiunile maxime stabilite prin legislaţia naţională fiind de maxim 10% din cifra de afaceri, a precizat preşediintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie asupra contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica, pentru a vedea dacă partenerii din contracte s-au înţeles între ei privind preţul energiei. Lista firmelor investigate include Alro Slatina, Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Electromagnetica, Luxten, Elsid Titu, Europec, Electrocarbon, EFT România şi EFT Elveţia.

Şi Comisia Europeană a demarat o investigaţie asupra acestor contracte, existând suspiciunea unui ajutor de stat ca urmare a preţului foarte mic din aceste contracte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor