Bombardiere B-52 folosite la manevrele militare Iron Wolf 2016 din Lituania

Deşi a lansat luni un exerciţiu militar masiv în Polonia, NATO a alocat câteva mii de soldaţi pentru un exerciţiu militar în Lituania.
Membri ai Gărzii Naţionale americane din Pennsylania descarcă echipamente militare la sosirea pe aerportul din capitala lituaniană Vilnius, 5 iunie 2016.
Membri ai Gărzii Naţionale americane din Pennsylania descarcă echipamente militare la sosirea pe aerportul din capitala lituaniană Vilnius, 5 iunie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.06.2016

Aproximativ 5.000 de soldaţi NATO participă la exerciţiul militar Iron Wolf 2016, cel mai mare al Lituaniei din acest an.

Prima fază activă a exerciţiului aduce la un loc soldaţi din ţara gazdă, Lituania, soldaţi ai Gărzii Naţionale a SUA şi soldaţi polonezi. În plus, soldaţi din Germania, Danemarca, Franţa şi Luxemburg se vor alătura în cea de-a doua fază a exerciţiului, care începe în 12 iunie.

SUA a desfăşurat în Lituania vehicule blindate Stryker, avioane de luptă A-10 Warthog şi bombardiere strategice B-52 ca parte a exerciţiului militar Iron Wolf 2016. Germania a trimis vehicule blindate Boxer şi tunuri pzh 2000, în timp ce Danemarca a furnizat tancuri Leopard.

Iron Wolf 2016 este cel mai mare exerciţiu militar din Lituania din ultimii ani şi face parte dintr-o operaţiune mai amplă numită Saber Strike, care se concentrează pe cele trei state baltice şi implică aproximativ 10.000 de soldaţi în acest an.

În acelaşi timp, soldaţi din peste 20 de ţări participă la un exerciţiu militar masiv în Polonia, ce urmăreşte să testeze abilitatea alianţei militare vestice de a-şi apăra flancul estic, conform autorităţilor din Varşovia. Exerciţiul va include un atac pe timpul nopţii cu elicoptere; paraşutiştii americani vor construi un pod temporar şi vor răspunde unui atac surpriză dinspre est. Ţările non-NATO, Suedia şi Finlanda, sunt de asemenea implicate în manevre.

NATO şi-a amplificat prezenţa militară în statele baltice şi în Polonia la cererea acestora, susţinând că evoluţia este necesară pentru a preveni un atac din partea Rusiei. Moscova respinge faptul că ar avea planuri agresive împotriva alianţei şi susţine faptul că NATO amplifică isteria anti-rusă pentru a justifica creşterea cheltuielilor cu apărarea în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor