Bombardamentele continuă să zguduie fortăreaţa Doneţk din estul Ucrainei


 Un soldat ucrainean încarcă un lansator de mortiere în satul Peski de lângă oraşul Doneţk, 18 octombrie 2014.
Un soldat ucrainean încarcă un lansator de mortiere în satul Peski de lângă oraşul Doneţk, 18 octombrie 2014. (Aleksey Chernyshev/AFP/Getty Images)

În cursul dimineţii, oraşul rebel prorus Doneţk din estul Ucrainei a fost zguduit din nou de bombardamente, afectând astfel şi mai mult acordul de încetare a focului.

Bombardamentele recente au loc în contextul în care Kievul acuză separatiştii proruşi că pregătesc acţiuni mai ample în estul Ucrainei cu sprijinul mercenarilor ruşi. Nu a fost clar cine trăgea sau care era ţinta dorită.

Aproape zilnic sunt lansate proiectile în jurul aeroportului strategic din Doneţk, pe care rebelii încearcă de mai mult timp să îl ocupe, dar până acum nu au reuşit. Bombardamentele din jurul oraşului s-au intensificat, de asemenea, în ultima săptămână.

Consiliul municipal din Doneţk a declarat că tiruri şi explozii se auzeau în toate cartierele oraşului, conform Ria Novosti.

“Mercenarii ruşi întăresc forţele rebele în apropiere de linia frontului”, a declarat un oficial al armatei ucrainene în Kiev, adăugând că cel puţin un soldat a fost rănit în atacurile de astăzi de pe aeroport.

De asemenea, oficialii ucraineni susţin că rebelii proruşi îşi întăresc poziţiile şi în jurul oraşului port Mariupol din sud-estul ţării, adăugând că un control asupra acestei poziţii ar permite rebelilor să aibă acces spre sudul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko consideră că recentele evenimente demonstrează refuzul de facto de a pune în aplicare acordurile de la Minsk de către reprezentanţi ai aşa-numitelor republici populare Lugansk şi Doneţk, precum şi absenţa progreselor în realizarea acestor acorduri cu Rusia.

În ciuda încălcărilor zilnice ale acordului de încetare a focului, încheiat la Minsk în 5 septembrie, cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu vor mai fi aplicate sancţiuni economice suplimentare împotriva Rusiei, subliniind că scopul principal este menţinerea şi întărirea actualului acord pentru încetarea ostilităţilor.

Kievul şi aliaţii săi vestici au acuzat Rusia că susţine separatiştii proruşi cu arme şi soldaţi. Moscova a negat puternic aceste acuzaţii, în ciuda faptului că echipa de monitorizare a OSCE a declarat că a observat un convoi de 43 de camioane militare verzi, nemarcate, îndreptându-se către centrul regiunii Doneţk. Cinci dintre acele camioane remorcau piese de artilerie de 120 mm, în timp ce alte cinci camioane remorcau sisteme de rachete cu lansare multiplă.

Până acum, conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 4.000 de morţi, incluzând câteva sute de la semnarea acordului de încetare a focului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe