Bolojan: O ţară nu se schimbă din Bucureşti, ci din miile de localităţi din România, unde fiecare trebuie să facă ceva

Ilie Bolojan
Andrei Pricopie
30.11.2024

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a atras atenţia, la postul B1 TV, că ţara se va schimba când miile de localităţi din România vor începe să facă lucrurile mai bine.

Jurnalistă: L-am auzit pe Marcel Ciolacu spunând că 60% dintre primarii PSD nu se simt reprezentaţi de oferta electorală rămasă în cursă pentru alegerile prezidenţiale. Ce spun primarii PNL în perspectiva alegerilor parlamentare de duminică? Ei se simt reprezentaţi, având în vedere sprijinul dumneavoastră exprimat pentru Elena Lasconi?

Ilie Bolojan: Aici sunt două răspunsuri. Sigur că este corect ca administraţia locală, indiferent de culoarea politică, să aibă în guvernare un partener, pentru că fără o descentralizare, fără a muta decizia către autorităţile locale în multe domenii, nu vom avea o schimbare importantă în ţară. O ţară nu se schimbă din Bucureşti, ci se schimbă din miile de localităţi din România, unde fiecare trebuie să facă ceva ca, cu 1% îmbunătăţire, să avem o creştere totală a ţării. Nu doar 50% în Bucureşti, pentru că nu are efect.

Şi atunci revin. Cele două aspecte sunt următoarele. Primarii, prin mobilizare, prin explicaţia pe care le-o dau cetăţenilor, pot să încerce să-i convingă că trebuie să voteze cu partidele pe care aceştia le reprezintă, ca să aibă un partener, pe de-o parte. Iar în ceea ce priveşte candidaţii la preşedinţie, cred că problema nu e la primari, ci e la leadership-ul partidelor, care, pe de-o parte, trebuia să construiască ani de zile lideri care să vină şi să crească şi, din cei care cresc, din cei care confirmă – pentru că nu toţi oamenii confirmă, unii se mai împiedică, unii nu reuşesc să treacă de provocările funcţiei – cineva să se ridice, iar partidele politice clasice să nu recurgă la improvizaţii şi să nu fie în această situaţie.

Dacă în aceste partide meritocraţia, profesionalismul, performanţa ar fi primat, cu siguranţă am fi avut oameni politici mai de încredere peste tot, dintre care cel puţin 1-2 s-ar fi detaşat.

Gândiţi-vă că este pentru prima dată când nu avem la alegerile prezidenţiale un candidat pe locul întâi detaşat la 35-40% şi un challenger din nou detaşat, şi este pentru prima dată când avem această plafonare, care arată că managementul partidelor politice mari a lăsat de dorit mulţi ani de zile în această perioadă.

Votul de duminică este un vot important, un vot pentru responsabilitate şi pentru România modernă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor