Bogdan Aurescu: UE trebuie să reevalueze relaţia cu Rusia, adoptând sancţiuni legate de drepturile omului

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe (Epoch Times România)

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat luni, înainte de reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene, că este necesar ca UE să reevalueze relaţiile cu Rusia, adoptând o nouă abordare în acest sens.

Conform şefului diplomaţiei române, diplomaţii ţărilor UE au avut o întâlnire cu staff-ul liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, în cadrul căreia s-a discutat despre situaţia drepturilor omului în Rusia, despre adoptarea de noi sancţiuni legate de drepturile omului, cât şi despre cum ar putea UE să sprijine mai bine societatea civilă democratică din Rusia.

„Astăzi vom avea întrunirea miniştrilor Afacerilor de Externe din ţările UE, în cadrul căreia se vor discuta multe chestiuni importante, una dintre acestea fiind relaţia UE cu Rusia. Ieri am avut, împreună cu alţi miniştri de Externe, o întâlnire cu reprezentanţii staff-ului domnului Navalnîi şi am discutat despre situaţia drepturilor omului în Rusia, despre adoptarea de noi sancţiuni legate de drepturile omului dar şi despre cum putem să susţinem mai bine societatea civilă democratică din Rusia. Din punctul meu de vedere, Uniunea Europeană ar trebui să susţină mai mult societatea civilă rusă”, a declarat Aurescu.

Diplomatul român a adăugat că discuţiile privind relaţia UE-Rusia se poartă în contextul vizitei pe care Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, a efectuat-o la începutul lunii februarie în Rusia.

„Această vizită reprezintă pentru noi un fel de răscruce şi un moment de reflecţie asupra faptului că noi trebuie să reevaluăm relaţiile cu Rusia pe fondul acestei vizite care arată că, din nefericire, Rusia nu este deschisă să aibă relaţii normale cu Uniunea Europeană. Dimpotrivă, vedem o atitudine aspră [a Rusiei – n.r,] faţă de Uniunea Europeană”, a subliniat şeful diplomaţiei române.

Bogdan Aurescu a adăugat că se va discuta astăzi „despre sancţiuni” faţă de Rusia şi că există o mare majoritate în rândul UE care susţine această idee. În acelaşi timp, diplomatul consideră că statele membre UE ar trebui să fie mult mai unite, să coopereze mai bine şi să se coordoneze cu partenerii Uniunii Europene precum SUA, NATO şi Regatul Unit.

„Din câte ştiu de la colegii mei, există o mare majoritate care susţine adoptarea de noi sancţiuni [faţă de Rusia – n.r.]. Desigur, pe termen lung trebuie să fim mult mai uniţi şi să cooperăm mai bine între statele membre UE şi să arătăm unitate, să cooperăm mai bine cu instituţiile europene şi să ne coordonăm mult mai bine cu partenerii noştrii în special cu Statele Unite, NATO, Regatul Unit. Cred că trebuie să discutăm despre o abordare mai strategică a Uniunii Europene în relaţia cu Rusia. Cele 5 principii de bază care ne conduc, adoptate în 2016, reprezintă o bază minimă pentru relaţia UE-Rusia, dar cred că nu sunt suficiente.

Mai mult, cred că acesta este momentul propice să discutăm despre adoptarea unei strategii în relaţia dintre UE şi Rusia. Cred, de asemenea, că Uniunea Europeană trebuie să susţină parteneriatul cu ţările estice, cu mai multe contacte politice, cu o pregătire mai bună pentru Summitul Parteneriatului Estic şi cred că trebuie să reîmprospătăm cu o nouă abordare privind obiectiviele şi instrumetele Parteneriatului Estic", a subliniat ministrul român al Afacerilor Externe.

Totodată, Bogdan Aurescu a adăugat că "nu în ultimul rând, trebuie să abordăm chestiunea conflictelor din regiunea Mării Negre".

"Aşa cum ştiţi, România a sugerat includerea acestui subiect pe agenda unui viitor Consiliu de Afaceri Externe, şi sper să îl dezbatem cât mai curând posibil”, a menţionat diplomatul român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne