Boeing numeşte un nou CEO după un alt trimestru catastrofal. Ce provocări îl aşteaptă pe Kelly Ortberg

Un Boeing 757-224 al United Airlines soseşte la Aeroportul Internaţional Los Angeles, 29 decembrie 2023. (Getty Images)
Redacţia
01.08.2024

Boeing se întoarce în sfârşit la rădăcinile sale inginereşti de bază.

Gigantul aerospaţial l-a numit pe fostul şef al Rockwell Collins, Kelly Ortberg, în funcţia de nou CEO, încredinţându-i fostului director al unuia dintre furnizorii săi sarcina de a conduce producătorul de avioane, care este afectat de cea mai mare criză din istoria sa, potrivit Zero Hedge.

Numirea lui Ortberg, în vârstă de 64 de ani, care îşi va începe activitatea la 8 august şi se va alătura consiliului de administraţie al Boeing, pune capăt lunilor de speculaţii după ce Dave Calhoun a declarat în martie că va demisiona până la sfârşitul anului.

După ce, în ianuarie, un panou de uşă a explodat în timpul unui zbor comercial al unui avion 737 Max, gigantul a început să se clatine, acţiunile Boeing ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii câţiva ani. Deşi nimeni nu a fost ucis, unii pasageri au fost răniţi, iar incidentul a amintit de două accidente fatale în 2018 şi 2019, pe care compania s-a străduit să le lase în urmă.

Ortberg este un lider experimentat "cu o reputaţie bine câştigată de a construi echipe puternice şi de a conduce companii complexe de inginerie şi producţie", a declarat preşedintele Boeing, Steven Mollenkopf, care a condus eforturile de găsire a unui înlocuitor pentru Calhoun. "Kelly are abilităţile şi experienţa potrivite pentru a conduce Boeing în următorul său capitol".

În vârstă de 64 de ani, acesta a condus Rockwell Collins, care produce componente electronice pentru avioane şi echipamente de cabină, timp de cinci ani şi a contribuit la supervizarea asocierii acesteia cu United Technologies, în valoare de 30 de miliarde USD, în 2017. Acum cunoscută sub numele de Collins Aerospace, compania face parte din antreprenorul specializat în apărare RTX.

Numirea sa vine în contextul în care Boeing a raportat o pierdere de 1,4 miliarde USD în al doilea trimestru, mult mai mare decât se aştepta Wall Street. Trimestrul a fost marcat de pierderi de 1 miliard legate de contractele de apărare cu preţ fix şi de mai puţine livrări de avioane. De asemenea, compania a raportat o pierdere de 2,90 USD/acţiune, mult mai mare decât pierderea de 1,97 USD preconizată, pe baza unor venituri care au scăzut de la 19,8 miliarde USD la doar 16,9 miliarde USD, ratând de asemenea estimările de 17,2 miliarde USD.

Şi cireaşa de pe tort a unui alt trimestru groaznic este că Boeing a cheltuit aproape o sumă record de 4,3 miliarde USD în numerar, egalând cele mai proaste trimestre înregistrate imediat după scandalul 737 MAX şi făcând ca datoria totală a companiei să crească cu 10 miliarde USD (iar datoria netă să crească cu 5 miliarde USD).

Cu toate acestea, în ciuda profiturilor lamentabile, acţiunile Boeing au crescut cu 2%, deoarece recrutarea lui Ortberg a pus capăt lunilor de speculaţii cu privire la persoana care ar urma să se ocupe de provocările multiple cu care se confruntă compania şi a dat investitorilor o oarecare speranţă că spectacolul epic dezastruos pe care îl reprezintă operaţiunile Boeing infuzate de DEI în ultimii cinci ani se va normaliza în sfârşit.

Ortberg şi-a început cariera în 1983 ca inginer la Texas Instruments, înainte de a se alătura Rockwell Collins ca manager de program.

Noul CEO va fi supus unei presiuni imediate pentru a restabili încrederea în calitatea şi siguranţa operaţiunilor de producţie ale Boeing, precum şi pentru a găsi modalităţi de a atenua tensiunile din lanţul de aprovizionare care au afectat industria de la pandemie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor