Bo Xilai va fi judecat, susţine un ziar din Hong Kong

Bo Xilai
Bo Xilai (Feng Li / Getty Images)

Odată o stea în ascensiune în Partidul Comunist Chinez (PCC), soarta lui a fost puternic contestată în spatele scenei de către conducerea partidului, în ultimele şapte luni, existând semnale contradictorii cu privire la verdictul final. Potrivit unui ziar din Hong Kong, impasul a fost înlăturat şi fostul membru demis al Biroului Politic, Bo Xilai, va fi judecat în curând.

Apple Daily a raportat pe 25 septembrie că o sursă sau mai multe surse a(u) declarat că regimul chinez a recunoscut că Bo a comis "infracţiuni grave" şi că va fi judecat în curând, după ce a aşteptat încheierea procesului lui Gu Kailai (soţia lui Bo Xilai) şi cel al lui Wang Lijun (fosta mână dreaptă a lui Bo).

Comitetul Central al PCC a decis să revoce candidatura lui Bo Xilai pentru cel de-al optsprezecelea Congres Naţional al Poporului şi calitatea sa de membru de partid, şi să predea cazul său sistemului judecătoresc pentru a începe urmărirea penală, în conformitate cu Apple Daily.

Apple Daily nu a raportat când va avea loc procesul lui Bo. Acesta va avea loc cel mai probabil înainte de cel de-al optsprezecelea Congres al Partidului, atunci când schimbarea conducerii PCC, ce are loc odată la un deceniu, va fi anunţată. Congresul Partidului este de aşteptat să aibă loc pe la mijlocul lunii octombrie.

Bo este fostul şef de partid al provinciei Chongqing, în China central-vestică şi se credea că va ocupa un loc în cadrul Comitetului Permanent al Biroului Politic – grupul format din nouă oameni care conduc PCC. Căderea lui din ierarhia partidului a început când fostul său şef de poliţie, Wang Lijun, a fugit din Chongqing la Consulatul SUA din Chengdu, pe 6 februarie.

Bo a riscat un incident internaţional prin trimiterea a 200 de maşini de poliţie şi vehicule blindate pentru a înconjura Consulatul SUA, în încercarea de a forţa întoarcerea lui Wang. În schimb, Wang a fost dus la Beijing de funcţionarii de la centrul partidului, unde i-a fost revocată calitatea de membru de partid şi unde a fost interogat.

Potrivit raportorului american pe probleme de securitate naţională Bill Gertz, Wang ar fi spus oficialilor americani de la consulat despre un complot pus la cale de Bo şi ţarul securităţii interne Zhou Yongkang, care avea drept scop înlăturarea viitorului lider de partid, Xi Jinping, printr-o lovitură de stat.

Se crede că Wang ar fi spus oficialilor americani şi chinezi despre implicarea lui Bo şi Gu Kailai în atrocitatea recoltării forţate de organe pe viu şi în vânzarea de cadavre către fabricile de conservare a cadavrelor din Dalian. Wang a oferit şi dovezi care demonstrau implicarea lui Gu Kailai în asasinarea omului de afaceri britanic Neil Heywood.

După încheierea reuniunii Congresului Naţional al Poporului de la mijlocul lunii martie, Bo a fost scos din Biroul Politic şi Comitetul Central şi supus interogatoriului abuziv al partidului numit "shuanggui."

Dar în istoria PCC, funcţionarii de rang înalt au reuşit de multe ori să iasă cu bine din scandaluri. Recent Bo părea să primească un tratament indulgent.

El nu a fost acuzat de lovitură de stat. În timp ce soţia lui Bo a fost acuzată de uciderea lui Neil Heywood, numele lui Bo a fost ţinut departe de proces - cu excepţia faptului că mass-media de stat a menţionat-o pe soţia lui drept Bo-Gu Kailai - Gu Kailai primind în final o sentinţă blândă.

Pe 31 august a fost anunţată lista reprezentanţilor Congresului Naţional al Poporului, iar numele lui Bo era inclus, sugerând că el ar fi avut un viitor politic până la urmă.

În septembrie, revista Open Magazine din Hong Kong a raportat că liderii de partid au decis să îi permită lui Bo să-şi păstreze calitatea de membru de partid, făcându-l imun în faţa urmăririi penale.

în istoria PCC, funcţionarii de rang înalt au reuşit de multe ori să iasă cu bine din scandaluri.

Bo este figura centrală în fracţiunea dominantă de partid iniţiată de fostul lider de partid Jiang Zemin. Manevrarea cazului său a divizat atât de puternic conducerea partidului, încât înţelegerea de a nu-l urmări penal pe Bo, după cum a fost raportat de revista Open Magazine, ar fi fost intermediată în scopul menţinerii Partidului pe linia de plutire.

Soarta lui Bo va deveni mai clară în curând. Potrivit Apple Daily, sesiunea a 36-a a Comitetului Permanent al celui de-al treilea Congres Municipal al Poporului din Chongqing va decide în jurul datei de 27 septembrie cu privire la revocarea calităţii de membru a lui Bo în Congresul Naţional al Poporului, un pas necesar pentru ca Bo să poată fi judecat.

Apple Daily citează o sursă de la Beijing, care interpretează articolele recente din presa de stat ca indicând o schimbare în poziţia oficială faţă de Bo.

Ziarul regimului, Xinhua, a raportat că, atunci când Wang a raportat autorităţilor din Chongqing că Gu Kailai l-a ucis pe Neil Heywood, Wang a fost "puternic mustrat şi pălmuit peste faţă de un oficial." Sursa a spus că acest raport se referă la Bo Xilai şi că este prima dată când mass-media de stat l-a implicat pe Bo Xilai în uciderea lui Heywood.

Sursa celor de la Apple Daily a declarat că aranjamentele pentru procesul lui Wang Lijun au fost semnificative.

Instanţa a indicat două motive pentru clemenţă în cazul lui Wang. S-a spus că Wang ar fi raportat "oficialului principal al Comitetului Partidului Comunist Chinez din Chongqing" despre implicarea lui Gu Kailai în asasinarea omului de afaceri britanic Neil Heywood, şi că Wang ar fi oferit "indicii pentru expunerea unor infracţiuni grave comise de alţii şi a jucat un rol-cheie în investigarea acestor cazuri. Acestea pot fi considerate drept prestarea unor servicii meritorii majore."

"Alţii" - menţionaţi în al doilea motiv - nu făceau referire la Gu Kailai, ci mai degrabă la Bo Xilai. Potrivit sursei, acesta este un semn clar că Comitetului Central al Partidului s-a hotărât să-l acuze pe Bo de infracţiuni grave.

Potrivit sursei, Bo Xilai va fi găsit vinovat, după ce va fi judecat pentru acele infracţiuni grave.

Nota editorului: Când fostul şef de poliţie din Chongqing, Wang Lijun, a fugit la Consulatul SUA din Chengdu, pe 6 februarie, acesta a iscat o furtună politică ce se află încă în plină desfăşurare. Lupta din spatele scenei este influenţată de atitudinea pe care oficialii o vor lua faţă de persecuţia împotriva Falun Gong. Fracţiunea ce are mâinile pătate de sânge – oficialii pe care fostul lider PCC, Jiang Zemin, i-a promovat în scopul efectuării persecuţiei – caută să evite asumarea responsabilităţii pentru crimele lor şi să îşi continue campania. Alţi funcţionari refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele prezintă o alegere clară pentru funcţionarii şi cetăţenii din China, precum şi pentru oamenii din întreaga lume: fie sprijină, fie se opun persecuţiei împotriva Falun Gong. Istoria va consemna alegerea fiecărei persoane în parte.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe