Blatul PSD - #EchipaCâştigătoare continuă. Scandal uriaş la votarea calendarului pentru moţiunea de cenzură
alte articole
Şedinţa de plen reunit al celor două Camere ale Parlamentului în care s-a citit moţiunea a debutat cu un mare scandal, miza fiind data la care ar urma să se dezbată moţiunea: în trei zile de la citire, cum prevede Constituţia, sau după congresul PNL, cum ar vrea aripa Cîţu ajutată de PSD.
Anterior şedinţei de plen, în Biroul Permanent Reunit s-a votat amânarea dezbaterii şi votului pe moţiune până după decizia CCR. Propunerea a venit de la UDMR şi a fost votată atât de PSD cât şi de aripa Cîţu din PNL. Acest lucru a făcut să se reia acuzaţiile de blat între PSD şi PNL, acuzaţii ce se vehiculează tot mai puternic atât în mediul politic cât şi în spaţiul public după ce, la şedinţele anterioare de Birou Permanent Reunit, atât PSD, cât şi PNL au acţionat pe aceeaşi linie a neasigurării cvorumului pentru ca moţiunea să nu se poată vota.
În aplauzele colegilor de la USR-PLUS, Moşteanu a cerut, în plen, schimbarea calendarului moţiunii, afirmând că, potrivit cadrului constituţional, moţiunea trebuie dezbătută şi votată la trei zile de la citire.
Întrebat de Florin Roman, căruia Ludovic Orban (absent de la plen) i-a delegat atribuţiile, care e motivul temeinic în baza căruia cere acest lucru, Moşteanu a invocat Constituţia:
"Articolul 113, alin 3 din Constituţie, moţiunea se dezbate la 3 zile de la data la care a fost convocată", a declarat Moşteanu.
Florin Roman a anunţat însă că va supune la votul plenului decizia luată azi în BPR şi anume de dezbatere şi vot a moţiunii după decizia CCR, Curtea fiind sesizată de premierul Cîţu.
Roman l-a ignorat însă şi a cerut vot pe decizia BPR. În sprijinul lui a sărit liderul grupului PSD, Alfred Simonis, care a susţinut că Moşteanu cere suplimentarea unei ordini de zi care încă nu există şi că trebuie votat calendarul din BPR.
Vociferările lui Moşteanu - care a invocat un abuz şi a cerut ca şedinţa să fie condusă de Anca Dragu - au fost întrerupte de Roman care i-a tăiat microfonul.
Au luat cuvântul şi reprezentanţi ai AUR, care au acuzat un abuz: "Să ştie toată lumea că după mascarada de şedinţă ce a avut loc azi în BPR acum absentează aproape 100 de parlamentari de la PSD, PNL şi UDMR", a acuzat AUR.
Roman a preluat conducerea şedinţei, refuzând să-i dea microfonul Ancăi Dragu. A fost înconjurat de parlamentari AUR, unul dintre ei încercând să îi ia scaunul de sub fund.
"Băi mafiotule, lasă microfonul! Ăsta e Parlamentul României, măi mafiotule, nu ţi-e ruşine?!", i-a strigat un parlamentar lui Roman.
Înconjurat de aleşi AUR, Florin Roman a declarat şedinţa închisă. A fost practic luat cu forţa de acolo de chestori.
Microfonul a fost preluat într-un final de Anca Dragu, care a precizat că atribuţiile conducerii şedinţei aparţin preşedinţilor celor două Camere - cu alte cuvinte, cum Orban lipeşte, îi revin ei.
După ce Anca Dragu a preluat conducerea şedinţei, Moşteanu a cerut din nou supunerea la vot a adăugării pe ordinea de zi a unui nou punct, punctul 1, stabilirea calendarului moţiunii. Propunerea a fost supusă la vot şi respinsă. A întrunit doar 117 voturi "pentru", 216 "contra" şi 4 abţineri din total de 338 de parlamentari.
"Asta arată blatul dintre PSD şi PNL", a exclamat Moşteanu.
Mai merită precizat că deşi PNL (aripa Cîţu) neagă hotărât că ar avea o înţelegere cu PSD-ul, pe surse a apărut informaţia că cei de la PSD i-au învăţat pe liberali să îşi schimbe strategia.
Iniţial, aripa Cîţu din PNL hotărâse să le interzică parlamentarilor să participe la BPR-uri pentru stabilirea calendarului moţiunii, astfel încât aceasta să nu poată fi pusă pe ordinea de zi şi, în ideea în care Ludovic Orban şi Anca Dragu urmau totuşi să convoace şedinţa de plen reunit în care să propună punerea pe ordinea de zi a moţiunii (ceea ce s-a şi întâmplat), liberalii să boicoteze de asemenea. Iată însă că scenariul s-a schimbat şi aripa Cîţu a obţinut, cu ajutorul PSD şi UDMR ca votul pe moţiunea să fie amânat până, speră ei, după Congresul la care se va alege şeful partidului.