BIRD a efectuat revizia periodică a performanţei portofoliului de proiecte în România

Epoch Times România
02.10.2012

MInisterul Finanţelor Publice (MFP) precizează că marţi a avut loc revizia periodică a performanţei portofoliului Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) în România şi explorarea posibilităţilor de valorificare a parteneriatului în viitor.

În prezent, există 11 proiecte active ale BIRD în România, în valoare de 1,148 miliarde de euro, plus un acord de împrumut de tip preventiv (DPL-DDO), în valoare de 1 miliard de euro, semnat pe 11 septembrie 2012.

"Cu toate că suntem ţară membră a Uniunii Europene, Banca Mondială este un partener strategic pentru România. Nu există nicio contradicţie între statutul de ţară membră a UE şi valorificarea parteneriatelor cu institutiile financiare internationale.În ultimii ani, substanţa parteneriatului cu Banca Mondială s-a schimbat semnificativ. S-a trecut treptat de la finanţarea de proiecte, la finanţarea de programe, iar acum, spre acorduri de tip preventiv", a declarat secretarul de stat în MFP Claudiu Doltu.

Potrivit acestuia, nu este vorba de o concurenţă între diverse surse de finanţare pentru a cheltui bani într-un spatiu fiscal restrâns. Valoarea adaugată a parteneriatului cu Banca Mondială rezidă din asistenţa tehnică şi expertiza ce pot fi obţinute pentru reforma în administraţie publică şi creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune, care se realizează cu finanţare de la Comisia Europeană.

"Explorăm, împreună cu Banca Mondială, posibilitatea de a identifica surse de creştere economică pe termen lung în România, proiectarea şi gestionarea reformelor structurale, dezvoltarea unei strategii de folosire integrată a resurselor informatice şi, de ce nu, dezvoltarea de proiecte care susţin agricultura din perspectiva dezvoltării rurale şi incluziunea socială", a precizat Doltu.

"Valoarea adăugată a parteneriatului cu Banca Mondială depăşeşte cu mult valoarea împrumuturilor în sine şi dorim ca ea să se regăsească mai ales sub forma creşterii capacităţii administraţiei de a construi şi gestiona politici publice şi a unui cadru administrativ care sa ducă la reducerea costurilor pentru afaceri şi, pe această bază spre crestere economică de care să beneficieze cât mai mulţi oameni într-o măsură cât mai mare”, a adăugat Doltu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor