Bill Gates prezice că "viitoarea pandemie" va fi generată de schimbările climatice; propune acordarea de puteri sporite OMS


Fondatorul Microsoft, Bill Gates.
Fondatorul Microsoft, Bill Gates. (Captură Foto)

Miliardarul Bill Gates a prezis că ar exista 50% şanse ca o altă pandemie să apară în următorii 20 de ani, de data aceasta din cauza „schimbărilor climatice”.

Gates şi-a exprimat predicţiile într-un interviu acordat publicaţiei spaniole elDiario.es, în timpul unei vizite de o zi pe care a făcut-o în Spania, pe 26 mai.

„Populaţia umană creşte, iar noi invadăm tot mai multe ecosisteme. De aceea calculez că există o şansă de 50% ca în următorii 20 de ani să avem o pandemie de origine naturală, ca o consecinţă a schimbărilor climatice”, a spus Gates, menţionând că pandemia ar putea fi un tip de coronavirus, un tip de gripă sau „altceva”.

Citiți și OMS, acuzată că se foloseşte de variola maimuţei pentru a justifica "încălcarea drepturilor omului" cu vaccinuri experimentale

„Ar putea fi un virus creat de om, de un bioterorist care l-a proiectat şi l-a răspândit intenţionat. Acesta este un scenariu foarte înfricoşător, deoarece ar putea încerca să-l răspândească în diferite locuri simultan”, a spus el.

Gates a sugerat că este nevoie de „investiţii mai mari” în eforturile internaţionale antipandemice, şi, în paralel, de extinderea puterilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„Ceea ce propun ar necesita o creştere cu 25 la sută a bugetului OMS şi, cu asta, am avea o echipă de aproximativ 3.000 de oameni cu profiluri diferite. O numesc Echipa Globală de Răspuns şi Mobilizare la Epidemii (GERM, în engleză)”, a menţionat Bill Gates.

Citiți și "Simulările" unei pandemii de variolă a maimuţei ar putea crea premisele ca OMS să preia autoritatea unei decizii de răspuns la o pandemie

Gates, odinioară cel mai bogat om din lume, conduce organizaţia care investeşte cele mai multe fonduri private în problemele globale de sănătate, The Gates Foundation. Fundaţia a cheltuit 1,79 miliarde de dolari pentru iniţiativele globale de sănătate în 2020 şi a finanţat aproximativ 10% din costurile de operare ale OMS în 2020-21.

Comentariile lui Gates au reflectat propunerea făcută în cartea sa „Cum să previi următoarea pandemie”, publicată în aprilie. El a propus o finanţare anuală de 1 miliard de dolari pentru a opera GERM în vederea construirii unui "pact global de supraveghere" în scopul monitorizării ameninţărilor pandemice.

Variola maimuţei evoluează rapid”, susţine Gates

Apelul lui Gates pentru extinderea OMS vine pe fondul unor amendamente în aşteptare la reglementările agenţiei de sănătate a ONU - OMS - care ar da directorului general Tedros Adhanom Ghebreyesus puteri unilaterale de a declara stări de urgenţă de sănătate publică în orice ţară din lume, fără să aibă nevoie de acordul guvernului ţării respective.

Citiți și Bill Gates propune un pact mondial de supraveghere a pericolelor viitoarelor pandemii sub egida OMS

Între timp, OMS a emis o declaraţie în care afirmă că focarul de variolă a maimuţei „evoluează rapid” şi se aşteaptă să fie identificate mai multe cazuri „pe măsură ce monitorizarea se extinde”.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al OMS a declarat că agenţia nu este preocupată de o pandemie globală în acest moment.

„Situaţia evoluează rapid şi OMS se aşteaptă că vor exista mai multe cazuri [de variola maimuţei, identificate pe măsură ce supravegherea se extinde în ţările neendemice, precum şi în ţările cunoscute a fi endemice care nu au raportat recent cazuri”, a declarat OMS pe 29 mai, menţionând că virusul a fost raportat în 23 de ţări neendemice.

Citiți și OMS este "extrem de compromisă" şi neadecvată pentru a ancheta originea virusului Wuhan - fostul şef al agenţiei americane de sănătate publică

Nu este prima dată când Gates prezice o pandemie globală. În 2015, Gates a spus că o pandemie ar fi, cel mai probabil o cauză potenţială a morţilor în masă, şi nu un nou război mondial.

„Dacă ceva ucide peste 10 milioane de oameni în următoarele câteva decenii, este cel mai probabil să fie un virus extrem de infecţios, mai degrabă decât un război”, a susţinut Gates la o conferinţă Ted Talk în 2015.

În 2021, Gates a vorbit din nou, în public, despre necesitatea efectuării de „simulări ale situaţiilor de pandemie” pentru a exersa monitorizarea şi răspunsul la virusul variolei.

„Va fi nevoie, probabil, de aproximativ 1 miliard de dolari pe an pentru un grup operativ anti-pandemie la nivelul OMS, care să facă monitorizare şi, de fapt, ceea ce eu numesc organizarea de 'simulări de focare' a spus Gates, în 2021, într-un interviu pentru grupul de reflecţie Policy Exchange. „OK, ce se întâmplă dacă un bioterorist răspândeşte variola pe 10 aeroporturi? Ştim cum ar răspunde lumea la asta?”

Tot în 2021, Nuclear Threat Iniţiative (NTI) a colaborat cu Conferinţa de Securitate de la München pentru a desfăşura un exerciţiu de simulare similar cu ceea ce a descris Gates. NTI a simulat eventualitatea apariţiei virusului variolei în luna mai - lucru care s-a produs anul acesta.

„Până la sfârşitul exerciţiului, pandemia fictivă se preconizează că va genera peste 3 miliarde de cazuri şi 270 de milioane de decese în întreaga lume”, a raportat NTI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură