Biden anunţă că Israelul este de acord să oprească activitatea militară în timpul Ramadanului

Preşedintele SUA Joe Biden (st) şi premierul Israelului, Benjamin Netanyahu (Facebook - Benjamin Netanyahu)
D.B.
28.02.2024

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat că Israelul a fost de acord să nu se angajeze în activităţi militare în timpul Ramadanului în Fâşia Gaza, unde se află în război cu militanţii Hamas, şi a spus că statul evreu riscă să piardă sprijinul din partea restului lumii în timp ce palestinienii mor în număr mare, potrivit Reuters.

Biden, care a făcut aceste remarci în timpul unei apariţii în cadrul unei emisiuni la NBC, a declarat că Israelul s-a angajat să facă posibilă evacuarea palestinienilor din Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, înainte de a-şi intensifica campania de acolo pentru a distruge Hamas.

Citiți și Statele arabe şi Turcia cer Curţii Mondiale să declare ilegală ocupaţia israeliană

Preşedintele american, ale cărui remarci au fost înregistrate luni şi difuzate marţi, a declarat că există un acord de principiu pentru o încetare a focului între cele două părţi în timp ce ostaticii sunt eliberaţi.

"Se apropie Ramadanul şi a existat un acord din partea israelienilor ca ei să nu se angajeze în activităţi în timpul Ramadanului, de asemenea, pentru a ne da timp să eliberăm toţi ostaticii", a spus el.

Citiți și Mii de israelieni ies în stradă împotriva lui Netanyahu. Poliţia foloseşte tunuri cu apă în Tel Aviv

Luna sfântă musulmană a Ramadanului din 2024 ar trebui să înceapă în seara zilei de 10 martie 2024 şi să se încheie în seara zilei de 9 aprilie 2024.

Biden a declarat că o încetare temporară a focului ar uşura relaţiile cu vecinii Israelului şi ar da startul unui proces pentru ca palestinienii să aibă propriul stat.

"Asta ne dă timp să începem să ne mişcăm în direcţii în care multe ţări arabe sunt pregătite să se mişte. De exemplu, Arabia Saudită este pregătită să recunoască Israelul. Iordania este. Egiptul... sunt alte şase state. Am lucrat cu Qatar", a declarat Biden.

"Dacă obţinem [...] acea încetare temporară a focului, vom putea să ne mişcăm într-o direcţie în care putem schimba dinamica şi nu vom avea imediat o soluţie cu două state, ci un proces pentru a ajunge la o soluţie cu două state, un proces care să garanteze securitatea Israelului şi independenţa palestinienilor", a mai spus el.

Citiți și Israelul semnalează progrese în negocierile pentru armistiţiu în Gaza. Trimite o delegaţie în Qatar

Biden a declarat luni că speră să se ajungă la o încetare a focului în conflict până lunea următoare.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a respins ideea unei soluţii cu două state.

Biden, un democrat care candidează pentru realegerea din acest an, a văzut cum susţinerea în rândul tinerilor americani şi al alegătorilor progresişti de stânga s-a diminuat ca urmare a sprijinului său ferm pentru Israel şi a numărului foarte mare de morţi în rândul civililor palestinieni.

După ce Hamas a ucis 1.200 de persoane şi a capturat 253 de ostatici pe 7 octombrie, Israelul a lansat un atac terestru asupra Gaza, în urma căruia s-a confirmat că aproape 30.000 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.

Citiți și Netanyahu, susţinut de parlamentul israelian: Respinge recunoaşterea "unilaterală" a statului palestinian

Israelul riscă să piardă sprijinul din partea restului lumii, a declarat preşedintele american.

"Sunt prea mulţi oameni nevinovaţi care sunt ucişi. Iar Israelul a încetinit atacurile din Rafah. Ei trebuie să [...] şi şi-au luat angajamentul că vor avea grijă să existe capacitatea de a evacua porţiuni semnificative din Rafah înainte de a merge să elimine restul Hamas.

Dar este un proces. Şi, uite, Israelul a avut sprijinul copleşitor al marii majorităţi a naţiunilor. Dacă va continua aşa... va pierde sprijinul întregii lumi. Iar acest lucru nu este în interesul Israelului", a spus Biden.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor