Statele arabe şi Turcia cer Curţii Mondiale să declare ilegală ocupaţia israeliană

Soldaţi israelieni în Gaza (Youtube - screenshot)
D.B.
27.02.2024

Statele arabe au solicitat luni judecătorilor internaţionali să declare ilegală ocupaţia israeliană a teritoriilor palestiniene, iar Turcia a descris ocupaţia ca fiind "adevăratul obstacol în calea păcii" în ultima zi de audieri într-un caz care examinează statutul legal al acesteia, potrivit Reuters.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a audiat argumente din partea a peste 50 de state în urma unei solicitări a Adunării Generale a ONU din 2022 de a emite un aviz fără caracter obligatoriu privind consecinţele juridice ale ocupaţiei israeliene.

În a şasea şi ultima zi de audieri, ministrul adjunct de Externe al Turciei Ahmet Yildiz le-a spus judecătorilor că ocupaţia este cauza principală a conflictului din regiune.

Yildiz a abordat, de asemenea, atacurile din 7 octombrie ale Hamas în Israel, care au ucis 1.200 de persoane, şi răspunsul militar al Israelului, care a ucis de atunci peste 29.000 de palestinieni.

"Situaţia care s-a derulat după 7 octombrie dovedeşte încă o dată că, fără a aborda cauza principală a conflictului israeliano-palestinian, nu poate exista pace în regiune", a specificat el, descriind ocupaţia teritoriilor palestiniene ca fiind "adevăratul obstacol în calea păcii" şi solicitând judecătorilor să o declare ilegală.

Israelul, care nu participă la audieri, a transmis că implicarea instanţei ar putea fi dăunătoare pentru obţinerea unei soluţii negociate la conflictul israeliano-palestinian, calificând întrebările adresate instanţei drept prejudiciabile.

Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a descris ocupaţia ca fiind "un afront la adresa justiţiei internaţionale" într-o declaraţie citită în instanţă de către un reprezentant.

Marea majoritate a statelor care s-au adresat la audierea de la CIJ - cunoscută şi sub numele de Curtea Mondială - au cerut judecătorilor să declare ocupaţia ilegală.

Curtea Internaţională de Justiţie ar trebui să refuze să dea un aviz consultativ, opinează câteva state, inclusiv micul stat insular Fiji.

Săptămâna trecută, Statele Unite au solicitat CIJ să limiteze orice aviz consultativ privind ocupaţia şi să nu dispună retragerea necondiţionată a forţelor israeliene din teritoriile palestiniene.

Vineri, administraţia Biden a declarat că extinderea coloniilor israeliene în Cisiordania ocupată este incompatibilă cu dreptul internaţional, semnalând o revenire la politica americană de lungă durată, care fusese schimbată de administraţia anterioară a lui Donald Trump.

Audierile CIJ s-au încheiat luni, iar o dată pentru o decizie va fi anunţată în timp util, a precizat instanţa. Se aşteaptă ca grupul de 15 judecători să aibă nevoie de aproximativ şase luni pentru a emite opinia lor fără caracter obligatoriu cu privire la ocupaţie.

De asemenea, puterile mondiale au făcut presiuni asupra facţiunilor palestiniene pentru a pune capăt propriilor diviziuni privind răspunsul lor la ocupaţia israeliană, la războiul din Gaza şi la sistemul politic care ar putea urma.

Luni, premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a anunţat că a demisionat pentru a deschide calea către un consens politic cu privire la o structură politică pentru a guverna Gaza după conflict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor