Netanyahu, susţinut de parlamentul israelian: Respinge recunoaşterea "unilaterală" a statului palestinian

Benjamin Netanyahu (Sean Gallup/Getty Images *)
D.B.
22.02.2024

Parlamentarii israelieni au votat miercuri pentru a susţine respingerea de către premierul Benjamin Netanyahu a oricărei recunoaşteri "unilaterale" a unui stat palestinian, în condiţiile în care au crescut apelurile internaţionale pentru relansarea negocierilor pentru crearea unui stat palestinian, potrivit Reuters.

Emisă pe fondul războiului din Gaza dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, declaraţia simbolică a primit sprijin şi din partea membrilor opoziţiei, 99 dintre cei 120 de parlamentari votând în favoarea ei, a declarat purtătorul de cuvânt al Knessetului.

Poziţia israeliană spune că orice acord permanent cu palestinienii trebuie să fie obţinut prin negocieri directe între părţi şi nu prin dictate internaţionale.

"Knesset-ul s-a unit într-o majoritate covârşitoare împotriva încercării de a ne impune înfiinţarea unui stat palestinian, care nu numai că nu ar aduce pacea, dar ar pune în pericol statul Israel", a declarat Netanyahu.

Votul a atras condamnarea Ministerului palestinian de Externe, care a acuzat Israelul că ţine ostatice drepturile poporului palestinian prin ocuparea prin forţă a teritoriilor în care palestinienii încearcă să înfiinţeze un stat.

"Ministerul reafirmă faptul că statutul de membru cu drepturi depline al statului Palestina în cadrul Naţiunilor Unite şi recunoaşterea sa de către alte naţiuni nu necesită permisiunea lui Netanyahu", a declarat acesta într-un comunicat.

De la semnarea Acordurilor interimare de la Oslo, la începutul anilor 1990, s-au înregistrat puţine progrese în vederea obţinerii unei soluţii cu două state - un stat palestinian în Cisiordania ocupată şi în Gaza alături de Israel.

Printre obstacolele care împiedică crearea unui stat palestinian se numără extinderea coloniilor israeliene în teritoriile capturate de Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu. Majoritatea ţărilor consideră că aceste colonii, care în multe zone separă comunităţile palestiniene unele de altele, reprezintă o încălcare a dreptului internaţional.

Soluţia celor două state a fost mult timp o politică occidentală centrală în regiune. De la izbucnirea în octombrie a războiului din Gaza, Statele Unite au încercat să promoveze măsuri în vederea creării unui stat palestinian ca parte a unui acord mai amplu privind Orientul Mijlociu, care ar include Arabia Saudită şi alte state arabe care ar normaliza oficial relaţiile cu Israelul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor