Berezovski a vândut tabloul 'Lenin roşu' de Andy Warhol pentru 202.000 dolari

Miliardarul rus,  Boris Berezovski
Miliardarul rus, Boris Berezovski (CARL DE SOUZA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.03.2013

Pictura 'Red Lenin' (Lenin roşu), semnată de artistul american Andy Warhol şi care i-a aparţinut oligarhului rus Boris Berezovski, a fost scoasă la licitaţie la Londra şi vândută pentru suma de 202.000 de dolari. Berezovski intenţionează să folosească banii obţinuţi pentru a acoperi o parte din datoriile pe care le are, inclusiv către soţia sa în acte Elena Gorbunova, dar şi cele cauzate de pierderea procesului în faţa lui Roman Abramovici, informează Kommersant.

Pictura a fost vândută pentru 202.000 de dolari, sumă de două ori mai mare decât cea estimată. Iniţial, pentru acest tablou proprietarul spera să obţină între 30 şi 50 de mii de lire sterline (45.000-75.000 dolari). Acesta este un preţ foarte mic, care corespunde locului modest pe care această lucrare de serie o ocupă în creaţia întemeietorului artei-pop.

Pentru comparaţie, cea mai scumpă pictură semnată de Warhol, 'Green Car Crash' (Accident Auto Verde), a fost vândută în 2007 pentru suma de 71,7 milioane de dolari. 'Red Lenin' se numără printre lucrările târzii ale lui Warhol şi, în afară de aceasta, nu este unicat, ci de serie, astfel că era puţin probabil ca lucrarea scoasă la licitaţie de Berezovski să depăşească semnificativ valoarea sa estimată.

Pe de altă parte, este posibil ca preţul de vânzare al picturii să fi fost influenţat de faptul că lucrarea a făcut parte din colecţia lui Boris Berezovski. Nu sunt rare cazurile când o lucrare ieftină se vinde pentru sume de câteva ori mai mari datorită faptului că a aparţinut unei personalităţi istorice interesante sau 'a fost atinsă' de un om foarte cunoscut.

Astfel, în 2007 un jurnalist s-a adresat casei de licitaţie Christie's cu rugămintea de a vinde un vechi portret al lui Stalin, realizat de un pictor sovietic oarecare, probabil pentru vreun 'palat al culturii' din acele timpuri. Proprietarul cumpărase respectivul portret pentru 200 de lire sterline. Casa de licitaţie a refuzat să scoată lucrarea la vânzare. Atunci, jurnalistul s-a adresat lui Damian Hirst, cunoscut artist şi colecţionar britanic, care i-a adăugat lui Stalin un punct roşu în zona nasului, iar pictura a fost vândută pentru 140.000 de lire sterline.

Prin urmare, nu este exclus că, dacă Boris Berezovski s-ar fi semnat deasupra picturii 'Red Lenin', lucrarea să se fi bucurat de mai multă atenţie.

Soţia în acte a oligarhului rus, Elena Gorbunova, a cerut încă în 2012, în justiţie, ca soţul să-i restituie 5 milioane de lire sterline, obţinute din vânzarea unei proprietăţi situate în comitatul Surray, proprietate ce aparţinea ambilor soţi. În afară de aceasta, Gorbunova afirmă că Berezovski intenţionează să vândă două proprietăţi din sudul Franţei, pe care i le promisese ei.

La 31 august 2012, Curtea Supremă de Justiţie de la Londra a respins plângerea lui Boris Berezovski, care-i cerea lui Roman Abramovici compensaţii în valoare de 5,6 miliarde. Berezovski nu a reuşit să convingă justiţia britanică de faptul că a deţinut cote în companiile 'Sibneft' şi 'Rusal', preluate ulterior de Abramovici. Judecătorul britanic a calificat mărturiile lui Berezovski drept 'contradictorii şi nemeritând încredere', spre deosebire de răspunsurile 'precise şi amănunţite' ale lui Abramovici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor