Bătălia pentru Bahmut s-a transformat într-un "festival de măceluri" pentru Rusia, susţine şeful Statului Major al SUA

Soldaţi ucraineni trag cu un obuzier M777 asupra poziţiilor ruseşti în apropiere de oraşul est-ucrainean Bahmut, la 17 martie 2023
Soldaţi ucraineni trag cu un obuzier M777 asupra poziţiilor ruseşti în apropiere de oraşul est-ucrainean Bahmut, la 17 martie 2023 (Aris Messinis/AFP via Getty Images *)

Bătălia pentru oraşul est-ucrainean Bahmut s-a transformat într-un "festival de măceluri" pentru forţele ruseşti, potrivit generalului american Mark Milley, şeful Statului Major Întrunit al SUA, potrivit Business Insider.

Milley a fost întrebat miercuri, în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanţilor, despre eşecul Rusiei de a captura Bahmut, în ciuda luptelor de luni de zile purtate în acest sens.

Bătălia pentru Bahmut este considerată cea mai sângeroasă bătălie a invaziei de până acum.

Milley a răspuns că, în opinia sa, acolo, "ruşii se luptă în mare măsură" cu probleme de comandă, logistică, tactici de bază şi pregătirea trupelor.

"Sunt măcelăriţi, mă refer la trupele ruse", a spus el.

Milley a adăugat că, în ultimele 20 sau 21 de zile, "ruşii nu au făcut niciun fel de progres în Bahmut sau în jurul acestuia".

"Ucrainenii fac o apărare zonală foarte eficientă care se dovedeşte a fi foarte costisitoare pentru ruşi", a spus el.

Rusia a început să bombardeze oraşul în luna mai a anului trecut, iar luptele s-au intensificat în august. Moscova a avansat încet, dar nu a reuşit să captureze oraşul.

Milley a mers mai departe, descriind bătălia pentru Bahmut ca fiind un "festival de măceluri pentru ruşi. Sunt loviţi în apropiere de Bahmut, iar ucrainenii luptă foarte, foarte bine".

Experţii spun că Rusia consideră oraşul o şansă pentru o victorie simbolică, după ce nu a reuşit să obţină câştiguri teritoriale semnificative în ultimele luni.

Dar Bahmut nu are o mare importanţă strategică, au declarat experţii pentru Insider.

Oficialii occidentali estimează că între 20.000 şi 30.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în oraş, iar NATO a prezis că Rusia pierde cinci soldaţi pentru fiecare ucrainean ucis.

Ucraina afirmă că foloseşte luptele de acolo pentru a măcina forţele Rusiei.

Totodată, Milley a declarat miercuri că Rusia "suferă pierderi enorme în zona Bahmut".

Ministerul britanic al Apărării a declarat, săptămâna trecută, că progresul Rusiei în Bahmut pare să fi încetinit.

În ultimele săptămâni, forţele ruseşti şi-au îndreptat atenţia şi către oraşul Avdiivka, aflat în apropiere, a precizat ministerul britanic.