Băsescu: Statul singur nu poate fi corupt, şi economia privată e responsabilă de acest fenomen

Traian Basescu
Traian Basescu (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că nu doar guvernul şi administraţia sunt responsabile de competitivitatea unei ţări, cum nu au o culpă exclusivă nici în chestiunea corupţiei, el arătând că ambele fenomene sunt influenţate covârşitor şi de economia privată.

"Competitivitatea unei ţări nu poate fi dată numai de guvern şi administraţie. Sectorul privat este parte a indicatorului de competitivitate pentru o ţară", a declarat şeful statului, prezent miercuri la lansarea Raportului de Competitivitate, eveniment organizat de Camera Americană de Comerţ din România. Traian Băsescu a ţinut să precizeze că declaraţiile sale nu reprezintă "un atac" la adresa sectorului privat.

"Cum a contribuit la competitivitatea României sistemul bancar care a fost generos în perioada în care România s-a umflat şi acum e tot mai restrictiv? Cât de competitiv este să dai credite cu buletinul?", s-a întrebat retoric preşedintele României, dând exemple şi de companii din alte sectoare, precum Nokia şi Ford. "Ford a promis să producă 300.000 de autoturisme pe an şi produce 20.000 de remorci sau minivanuri", a mai spus preşedintele. Şeful statului a criticat şi firmele de construcţii şi consultanţii care se înţeleg cu statul şi dau facturi cu 50% mai mari decât valoarea reală.

Statul nu are responsabilităţi exclusive nici în fenomenul de corupţie. "Dacă vorbim de corupţie şi ea ţine de două părţi. Nu mut la nimeni responsabilitatea, dar ea trebuie împărţită şi asumată. Un funcţionar corupt nu poate fi corupt dacă nu are un partener, care să-i dea un ban. Un minister nu poate factura cu 50% mai mult dacă nu există un consultant care să valideze ce zice constructorul", a spus Traian Băsescu.

"Trebuie să ieşim din ipocrizie. Statul singur nu poate fi neperformant, el are un partener, şi acesta în general este economia privată. Haideţi să ne asumăm împreună ce avem de făcut", a mai declarat preşedintele Traian Băsescu.

La evenimentul AmCham a participat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.