Guvernul a aprobat contractul de privatizare a companiei CFR Marfă, care va fi transmis CSAT

Transporturi feroviare, locomotivă diesel electrică, Grup Feroviar Român (GFR) (Epoch Times România)
Epoch Times România
24.07.2013

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, Contractul de privatizare a companiei CFR Marfă. Premierul Victor Ponta a declarat că documentul va fi transmis însă şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Hotărârea de Guvern se referă la aprobarea aspectelor principale ale contractului care urmează să fie încheiat între Ministerul Transporturilor şi Grup Feroviar Român (GFR) pentru transferul a 51% din capitalul CFR Marfă.

"Am adoptat, conform Legii privatizării, hotărârea de guvern (...) A fost un angajament în faţa FMI şi a Comisiei Europene, asumat înainte de Guvernul pe care îl conduc, de preşedintele Băsescu. Am obţinut avizul preliminar şi această HG o vom transmite către CSAT spre avizare", a afirmat Ponta, precizând că, dacă sunt lucruri de natură să afecteze procesul de privatizare, acestea ar trebui discutate în şedinţa CSAT.

Traian Băsescu a susţinut, luni, că CFR Marfă este cea mai mare companie de transport mărfuri din România, este o companie strategică prin obligaţiile pe care le are în situaţii care reclamă mişcări ale Armatei Române în situaţii de criză şi, de asemenea, este o companie care are obligaţii asumate în ceea ce priveşte nevoile de transport NATO şi din aceste motive, compania este în atenţia CSAT.

GFR, care face parte din grupul Grampet, este controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, care a fost declarat la 20 iunie câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă. Gruia Stoica a oferit 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni, intenţionând să facă investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.

Omul de afaceri Stoica a declarat marţi că Grup Feroviar Român discută cu instituţii financiare din top 5 mondial finanţarea tranzacţiei privind preluarea CFR Marfă şi este sigur că va putea face plăţile în condiţiile stabilite, fiind o companie bancabilă, solidă şi fără datorii, conform Mediafax.

Preşedintele României Traian Băsescu a declarat luni că GFR, care a câştigat licitaţia pentru a cumpăra CFR Marfă, caută bani "pe la bănci", pentru că nu are banii necesari ca să plătească suma respectivă şi s-a întrebat de unde va mai avea compania bani de investiţii pentru modernizarea CFR Marfă.

Şeful statului consideră, de asemenea, că premierul Victor Ponta trebuie să-şi menţină responsabilitatea politică pentru procesul de privatizare al CFR Marfă, în calitate de ministru interimar la Transporturi, având în vedere aprecierile pozitive făcute de acesta la modul cum s-a derulat privatizarea.

În acest context, preşedintele Traian Băsescu va decide abia pe 23 august dacă îl va desemna pe Ovidiu Silaghi pentru portofoliul Transporturilor.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat marţi că GFR nu a notificat deocamdată tranzacţia privind CFR Marfă, acest tip de documente fiind trimise de regulă după semnarea contractului, iar decizia privind concentrarea economică va fi luată de instituţie sau de o structură a CE, conform Mediafax.

Potrivit estimărilor preşedintelui Consiliului Concurenţei, cu datele din prezent referitoare la piaţa de transport feroviar de marfă CFR Marfă are o cotă de peste 40%, iar GFR deţine mai mult de 30%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor