Băsescu: Niţu e foarte prompt. Ce face Parchetul General intră în scenariu de demolare a instituţiilor

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Acţiunile Parchetului General condus de Tiberiu Niţu intră într-un scenariu întâmplător, sau coordonat, de demolare a instituţiilor statului, a declarat duminică seară, la postul B1 TV, fostul preşedinte Traian Băsescu.

"Tiberiu Niţu e foarte prompt. Un stat ordonat nu poate funcţiona cu atacarea tuturor instituţiilor simultan. (...) Suntem un stat în care instituţiile nu merg singure şi au nevoie de orientare şi românii au nevoie să ştie încotro, ca şi ei văd această pulverizare (...) Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi traşi la răspundere pentru vot şi opinii, ca şi parlamentarii. Ce face acum Parchetul intră în acest scenariu întâmplător sau controlat de demolare a instituţiilor. În ultima vreme, parcă şi ambasadele au început să nu mai fie aşa de vehemente dacă se întâmplă ceva ce nu este pe placul Parchetelor. Lupta anticorupţie poate continua şi altfel decât cu demolări de instituţii, dar se preferă varianta asta", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

În opinia fostului preşedinte al României, care se declară un mare adversar al arestului preventiv, oamenii trebuie anchetaţi însă lăsaţi să îşi desfăşoare în continuare funcţia.

"Când faci harcea parcea toate instituţiile, Guvern, Parlament, Curte Constituţională, administraţia locală simultan... Oamenii sunt anchetaţi, dar lasă-l, domnule, să-şi continue funcţia şi îl chemi în fiecare zi la Parchet. Control judiciar, fără părăsirea localităţii. De ce nu-l anchetezi până îl duci în puşcărie ? Eu am fost un mare adversar al arestărilor preventive, pentru că, practic, îl distrugi pe omul acela înainte să-l fi judecat cineva. Eu sesizez ca o îngrijorare pentru deprecierea capacităţii de a-şi exercita misiunile instituţiile statului", a mai arătat Traian Băsescu.

Fostul şef de stat susţine că liderii politici "se ascund de de teama vreunui glonţ de la DNA", instituţiile statului sunt sub asediu, iar marii actori publici sunt acum procurorii şi judecătorii.

"România este o ţară, stat fără credibilitate la vârf, pierde 3,5 miliarde de euro din fonduri europene, politica externă a devenit ambiguă, politica fiscală pusă sub semnul întrebării, investiţiile de stat mai scăzute decât cele din 2010-2011, premier plecat, preşedinte ezitant în raporturile cu premierul şi preşedintele, lideri de la toate partidele compromişi. Uitaţi-vă, stau pitiţi, ascunşi, ca nu cumva să vină un glonţ la ei de la DNA, administraţiile locale demantelate de DNA.

În momentul de faţă, marii actori publici sunt procurorii şi judecătorii, instituţiile fundamentale ale statului atacate de Curtea Constituţională, au fost luate la anchete, administraţia la toatele nivelurile ei, locală, Parlament, Guvern, este lovită din toate părţile, nu spun că pe nedrept, dar mi se pare că se merge pe o strategie care demolează statul şi pe mine mă îngrijorează. Îmi dau seama că lovite simultan şi decredibilizate total (...) statul se şubrezeşte şi poate fi un proiect al cuiva sau poate să fie o întâmplare", a subliniat Traian Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.