Băsescu condamnă presiunea de tip putinian din cazul Lukoil: Ia plecaţi băieţi, dacă nu respectaţi legile statului

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat drept o "abordarea de tip putinian" presiunea exercitată asupra justiţiei şi a statului român de către compania Lukoil, care a ameninţat cu retragerea din România dacă nu se ridică sechestrul, subliniind că grupul rus fie respectă legile din România, fie să se întoarcă la Moscova dacă nu le convin legile de aici.

Dacă până vineri procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile şi pe patrimoniul companiei, Lukoil va închide definitiv rafinăria Petrotel Ploieşti, a anunţat miercuri prim-vicepreşedintele grupului rus Lukoil, Vladimir Nekrasov.

"Nu discut decât de ameninţarea, presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor şi a Guvernului României. Consider că o astfel de abordare e inadmisibilă. Dacă mâine va stabili să nu reia producţia, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti. Pentru că asta depăşeşte limitele unei companii care vrea sau nu vrea. Trebuie să ne amintim preţul cu care am privatizat-o, îl plătim şi diferenţa cât a costat retehnologizarea îl plătim după ce constatăm dacă evaziunea fiscală a fost de 230 milioane euro sau a fost mai mare. La constatarea finală a ilegalităţilor comise de Lukoil, să discutăm în contrapartidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil în această rafinărie”, a precizat Traian Băsescu.

În opinia preşedintelui, acum este momentul în care guvernul ar trebui să fie pregătit să plătească preţul cu care a vândut rafinăria, să fie pregătit să o preia tehnic în operare şi, la constatarea finală a ilegalităţilor comise de Lukoil, să se discute în contrapartidă suma constatată a fi frauda cu sumele investite.

"Dacă, bazat pe presiune, care îmi pare o abordare de tip putinian - aşa ceva face Putin în ţara, nu într-o ţară a UE - comportamentul nostru trebuie să fie pe înţelesul ruşilor şi va trebui să ne comportăm la fel. Lukoil nu poate spune închid că vreau eu, am probleme cu justiţia şi închid, Lukoil trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piaţa românească, dacă asta e abordarea, şi are un mare lanţ de distribuţie, concesiuni în Marea Neagră. Trebuie să se hotărască: respectă legile României sau dacă vrea legile de la Moscova să se ducă acolo", a subliniat Traian Băsescu.

Preşedintele a demontat şi "minciuna" potrivit căreia grupul rus Lukoil ar contribui cu 700 de milioane de euro pe an la bugetul de stat.

"Am mai auzit minciună, contribuie la buget cu 700 mil euro pe an. Lukoil de cinci ani merge în pierdere, ceea ce mă face să gândesc că la terminarea anchetei s-ar putea ca cele 230 de mil să fie doar o deschidere. De unde i-or fi dat lui Ponta pierderi la buget? I-a dat banii lui? A dat banii din acciză, Lukoil nu a avut profituri, a mers pe pierdere. Cele 700 de mil anual sunt accizele statului român, aceeaşi acciză ar lua-o şi dacă ar vinde mai multă benzină Petrom, Rompetrol sau Nis", a explicat şeful statului.

"Justiţia noastră e în faţa unui şantaj, a unei presiuni şi doamne fereşte să se cedeze la ea, mâine aflăm că nici Petrom nu mai are profit, nu mai face nimeni profit că aşa se poartă dacă eşti străin. Nu e joacă. Îndrăzneala celor care au dat mesajul că ne gândim până vineri ... ia plecaţi băieţi, dacă nu respectaţi legile statului, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria", şi-a încheiat discursul preşedintele Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne