Băsescu cere reintroducerea armatei obligatorii: Poate să se supere cine vrea, dar România nu e capabilă să se apere singură în momentul de faţă

Traian Băsescu pledează pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu în România. În discuţia sa cu jurnalista Ioana Constantin, la postul B1 TV, fostul preşedinte a explicat că, în momentul de faţă, ţara noastră nu se poate apăra în faţa unei invazii ruse.
Ioana Constantin: Am văzut că dumneavoastră aţi spus de multe ori că ar trebui reintrodus stagiul obligatoriu în România. Pare foarte nepregătită. Nu că ne invadează ruşii, că suntem membri NATO. Slavă Domnului, avem şi scutul la Deveselu. Suntem acoperiţi, dar...
Traian Băsescu: Nu e aşa, doamnă. Nu suntem chiar acoperiţi. Ca stat membru NATO ai obligaţia să rezişti 30 de zile cu mijloacele tale. Bun, la noi, în momentul de faţă, datorită stării de alertă în care se află NATO... nu numai că avem deja trupe NATO pe teritoriu şi, individual, în parteneriat bilateral, trupe ale Statelor Unite... La Kogălniceanu nu e bază NATO, e bază a Statelor Unite. La Cincu este bază NATO. Deci avem deja militari NATO pe teritoriu şi ar veni mult mai repede.
Dar România, şi poate să se supere cine vrea, România nu este capabilă să se apere singură în momentul de faţă. Nu este capabilă. Pentru că s-a neglijat şi în mandatul meu, şi în mandatul lui Iohannis, până când a apărut invazia din Ucraina, s-a neglijat dotarea armatei. Şi aici este clar că factorul politic este primul responsabil.
Ioana Constantin: Acum pare un heirup din ăsta de dotare a armatei. Dar m-aş întoarce şi la chestiunea asta cu armata obligatorie. De ce o vedeţi atât de necesară? Pentru că le e teamă politicienilor să facă, guvernanţilor să ia decizia?
Traian Băsescu: Exact din motivul pe care vi-l spuneam. Trebuie să fim capabili să rezistăm 30 de zile. Dar care credeţi că e cea mai mare problemă a armatei ucrainene? Oricâtă tehnică îi va da Occidentul, dacă nu au trupe pregătite să exploateze tehnica şi trupe suficiente să reziste pe teren, nu vor putea să-şi atingă obiectivele. Ca să nu vorbim că eu nici acum nu ştiu care e obiectivul ţărilor occidentale în acest război: recâştigarea tuturor teritoriilor ocupate de ruşi, stoparea înaintării ruşilor pe teritoriul Ucrainei? Care este obiectivul? Ce vrem noi? De ce îi dăm armamentul Ucrainei, ca să ce? Ca să îi respingă pe ruşi sau ca să îi oprească? Nu ştiu.
Ioana Constantin: Pentru că pare că facem de-a valma toate aceste donaţii, trimitem echipamente.
Traian Băsescu: Le facem fără a avea curaj să spunem că oricât armament le-am da ucrainenilor, ei nu vor reuşi să-şi elibereze teritoriile ocupate de armata rusă şi Crimeea. Nu vor reuşi.
Se pare că Zelenski a înţeles mesajul la acest summit NATO. N-a spus nimeni că NATO se va implica. N-a spus nimeni că va da mult mai mulţi bani. Mai e vorba de vreo 40 de miliarde. Dar ce înseamnă 40 de miliarde de dolari la consumul pe care îl are un război împotriva Rusiei? Este pentru prima dată când văd o declaraţie dată aşa, parcă în spatele uşii, o declaraţie a lui Zelenski, că la următorul summit va trebui să fie chemată şi Rusia pentru a discuta despre pace. Începe să devină realist.
Ioana Constantin: Despre pace încerca să vorbească şi Viktor Orban în turneul ăsta al lui acum, până în Rusia, până în China, pe unde a fost. Despre pace pare că vorbeşte şi Donald Trump.