Băsescu, avertisment sumbru după discuţia Trump-Putin: Suntem într-o situaţie dificilă. Marea problema e dacă ne vinde Trump sau nu

Traian Băsescu la congresul PMP (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
14.02.2025

Fostul preşedinte Traian Băsescu a tras un semnal de alarmă, în emisiunea "Politica Zilei" realizată de Ioana Constantin, după discuţia dintre preşedintele american Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin despre războiul din Ucraina.

Jurnalistă: Europa cum poate să iasă din această încurcătură, pentru că Donald Trump vorbeşte cu Putin peste capul Europei în acest moment şi nu doar despre Ucraina, e despre securitatea Europei în general?

Traian Băsescu: Categoric, da. Donald Trump este tipul de preşedinte al Statelor Unite care consideră că naţiunile sunt aşa, ceva ce poate fi tranzacţionat, vândut, cumpărat. N-am crezut că un preşedinte american va mai înfiinţa un lagăr la Guantanamo. N-am crezut că un preşedinte american o să spună: vreau să ocup Groenlanda, dacă nu ne-o dau, o ocup cu forţa. N-am crezut că un preşedinte american o să vrea să anexeze Canada, că aşa i se pare lui că e bine. N-am crezut că un preşedinte american o să vrea să cumpere Gaza.

Deci, suntem în faţa unei situaţii pe care n-avea cum să o prevadă nimeni. Suntem în faţa unei lumi dominate de agenţi imobiliari. Preşedintele Xi Jinping vrea Taiwanul, ştiţi, ţarul ăsta de la Casa Albă vrea Panama, canalul Panama, vrea Groenlanda, vrea Canada, vrea Fâşia Gaza să facă un Trump Tower pe acolo. Dar Putin vrea Ucraina, vrea...

România ar trebui să fie extrem de îngrijorată, şi eu, când văd disputa... suveraniştii, dragi suveranişti, mergeţi şi pupaţi mâna lui Trump, că el tocmai face pipi pe voi, pe ţara voastră. Se duce şi discută el cu Putin ce va fi cu Ucraina, ce va fi cu Moldova, ce va fi cu România, ce va fi cu Polonia, ce va fi cu balticii, pentru că este evident că nu vrea să discute pacea din Ucraina cu Zelenski, pentru că obiectivul lui Putin nu este să obţină doar Ucraina, pe care Trump i-o dă ca şi cum ar fi din buzunarul mamei lui şi spune: hai că vă dau şi eu Ucraina integral şi, dacă se poate, până la gurile Dunării.

Suveraniştii ar trebui să se gândească, aşa-zişii suveranişti, că n-au nicio treabă cu suveranitatea. Dacă ar avea treabă cu suveranitatea, aş vrea să fim în structuri internaţionale în care şi cei mici să aibă un cuvânt de spus. Ei nu vor multilateralism. Ei vor... Noi suntem independenţi, suntem... Cât de independenţi sunteţi, mai suveraniştilor, când Trump nu vă ia în seamă în România?

Şi aş mai spune un lucru, dincolo de felul lui Trump de a vinde pur şi simplu Estul Europei şi Ucraina, avem marea problemă a restauraţiei. Aceşti aşa-zişi suveranişti, cu toată campania lor împotriva Uniunii Europene, NATO, de fapt nu declanşează, nu susţin decât un proces de restauraţie. O restauraţie care vrea să vină în timpul lui Adrian Năstase cel puţin. Corupţia în floare, cu justiţie care nu există, borfaşi pe care îi aduc realizatori de televiziune şi spun: „Eu n-am avut relaţii... Domn Dan Diaconescu, ştii, la el mă refer, la domnul Dan. Domnul Dan, eu n-am avut relaţii cu minore, e o înscenare.” Şi tocmai a luat 8 ani pentru relaţii cu minore. Iar domnii care îi susţin, doamnele care îi susţin, sunt decât nişte târâturi care vor să restaureze vremea în care lingeau clanţe pe la toată liota de demnitari PSD.

Suntem într-o situaţie dificilă intern şi dificilă extern. Avem obligaţia să stabilim care ne sunt priorităţile.

Şi aşa cum sunt ei suveranişti şi aşa-numiţi pro-europeni, pro-occidentali, e o prostie. Nu pot să fiu suveranist într-o ţară în care, prin Constituţie, suveranitatea este o obligaţie de zi cu zi. Dacă n-ar fi fost în Constituţie că România e stat suveran, era o justificare să apară nişte târâturi care să spună: noi vrem suveranitatea patriei noastre. Nu vrei să citeşti Constituţia, articolul 1 şi 2? Că te dumireşti cum eşti.

Deci suntem într-o situaţie dificilă şi marea problema este dacă ne vinde Trump sau nu.

Jurnalistă: E această întrebare care trebuie pusă în mod serios, pentru că vreau să vă întreb ce fel de chestiuni ar putea să ceară Putin. V-am văzut că aţi vorbit despre Deveselu, se vorbeşte mult despre retragerea soldaţilor, noi avem baza americană, că am văzut că Georgescu ăsta oricum nu ştie care cum e, dar foloseşte narativele ruseşti. Ce înseamnă aceasta „ne vinde America, ne vinde Trump”?

Traian Băsescu: Deci, Trump este clar că confundă statutul de şef al statului cu statutul de şef de companie, cu statutul de miliardar. Un şef de stat nu administrează doar bani, administrează ţări, administrează populaţii, administrează viitorul unor naţiuni. Asta face un şef de stat.

Ori Trump pe mine m-a întors pe dos. I-a trimis lui Zelenski pe adjunctul şefului Trezoreriei Americane să-i semneze că, în schimbul sprijinului pe care l-a primit deja, îi cedează pământuri rare şi resurse naturale. Asta nu poate face decât un neom. Pentru mine, Trump este un neom care i-a păcălit pe americani, iar America va regreta enorm că a ales un asemenea preşedinte care se îndepărtează de Europa, care dispreţuieşte Europa, care urăşte Uniunea Europeană, care i-ar putea fi un partener.

Jurnalistă: Domnule preşedinte, dar România, în această situaţie, ar putea să aibă de suferit în vreun fel? În ceea ce priveşte, poate, securitatea pe care noi am obţinut-o, mai ales în mandatele dumneavoastră? Şi revin la Deveselu, la baza de la Kogălniceanu. Se poate pune în discuţie? Adică poate Putin să ceară asta, retragerea bazelor americane, de exemplu, sau chiar retragerea Deveselu, şi Trump să fie de acord?

Traian Băsescu: Deci, în mod categoric, Putin îi va cere retragerea bazei de la Deveselu, care îi stă pe creier, numai că trebuie să priceapă, dacă poate să priceapă şi lucruri de securitate, că baza de la Deveselu este un element de securitate şi pentru Statele Unite. În fapt, unde suntem? Statele Unite, în timpul lui Trump, au denunţat tratatul privind forţele nucleare intermediare. Asta însemna că, prin desfiinţarea acestui tratat denunţat de Trump, rachetele cu rază medie de acţiune şi încărcături nucleare trebuiau să fie poziţionate dincolo de Urali.

În momentul de faţă, prin denunţarea de către America a acestui tratat, rachetele cu încărcături nucleare ale Federaţiei Ruse pot fi amplasate oriunde, până la limita NATO sau Uniunii Europene. O rachetă cu rază medie de acţiune are o rază de acţiune între 150 şi 5000 de kilometri. Ori toate bazele americane şi NATO din teritoriul Uniunii Europene ar fi în bătaia acestor rachete.

Deci Trump trebuie să gândească de 10 ori ce pune pe masa lui Putin. În orice caz, cert este că este un politician şi un om de afaceri care îl admiră pe Putin. Ar vrea să fie ca el. Nu poate fi ca el dintr-un singur motiv: peste patru ani ăsta trebuie să se care de la Casa Albă. Pe când Putin pare a fi ales pe viaţă.

Jurnalistă: Cu Republica Moldova cum vedeţi lucrurile în continuare, domnule preşedinte?

Traian Băsescu: Doamnă, n-aş face un caz din asta, pentru că se întâmplă peste tot în lume ca, în jurul unei dispute militare, unei conflagraţii, elemente din armamentul şi muniţia părţilor să cadă pe teritorii care nu sunt implicate.

Important mi se pare, totuşi, că micuţa Republică Moldova cheamă ambasadorul la ordine şi îi arată că nu e în regulă. Pe când România nu şi-a permis să facă aşa ceva, iar cu acest Emil Hurezeanu, ministru de Externe în vremuri în care politica externă trebuie să fie una foarte tare şi foarte clară, cu un bălmăjit care a fost doar ziarist şi analist şi specializat, să zicem, pe Germania, nu o să facem nimic.

În momentul de faţă, România trebuie să-şi transmită mesajele că Uniunea Europeană este o parte a interesului major al României ca stat membru, că Uniunea Europeană poate duce la apelul intereselor României în discuţiile pe care cei doi ar vrea să le poarte doar între ei, Trump şi Putin, şi că orice stabileşte acest Trump şi Putin nu are valabilitate pentru statele Uniunii Europene.

Dar pentru asta trebuie să avem o politică externă a Uniunii extrem de fermă, iar ţări care se află în flancul estic să nu aibă tot soiul de ezitanţi din ăştia, fie că sunt preşedinţi, premieri sau miniştri de Externe, care nu ştiu cum să facă să fie bine, dar să nu ne certăm cu nimeni. În momentul de faţă, lipsa unor poziţii ferme ale României ne va duce la catastrofă pe termen lung.

Mă uitam la declaraţia lui Serghei Narîşkin, şeful Serviciilor de Informaţie ale Federaţiei Ruse, care vedea şi arunca câte o ciozvârtă la toată lumea din împărţirea Ucrainei. N-aş exclude posibilitatea ca Trump să accepte aşa ceva. Dar trebuie să nu cădem în această plasă. Narîşkin, şi a spus şi Peşkov cândva, vorbeşte despre faptul că Ucraina trebuie împărţită: România să ia Bucovina de Nord, Ungaria să ia Transcarpatia, Polonia să ia Liov. Va trebui să ţinem minte că oricine cade în această capcană va obliga România să plătească în viitorul apropiat. Dacă avem ceva de rezolvat, avem instanţe internaţionale.

Am avut de rezolvat în Marea Neagră, am avut proces la Haga, l-am câştigat, ne-am luat zona de autoritate economică asupra Mării Negre. Avem probleme de frontieră, avem tribunal la Haga. Nu ne ducem la ce ne dau aceşti agenţi imobiliari, Putin şi Trump, şi mai bine... şi ştiţi că vrea şi el să vină cu trupe de menţinere a păcii în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor