Le Monde: Ponta a atentat la cel mai de preţ lucru al UE - democraţia

Victor Ponta la receptia de la Ambasada Frantei cu ocazia Zilei Nationale a Frantei
Victor Ponta la receptia de la Ambasada Frantei cu ocazia Zilei Nationale a Frantei (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
16.07.2012

Premierul Victor Ponta este criticat dur într-un editorial intitulat "România împotriva Europei?" din cotidianul francez Le Monde care relatează despre situaţia politică din România şi problemele pe care le au autorităţile cu UE.

Jurnaliştii francezi atrag atenţia că România a încălcat tratatele care au dus la fondarea UE care este deja destabilizată de criza monedei euro. În 2007, 52% din cetăţenii celor 27 de ţări membre erau în favoarea UE, iar în prezent procentul a scăzut la 32%.

De parcă asta nu era de ajuns, o nouă problemă contagioasă a apărut şi anume regresia democraţiei care se întâlneşte în ţările din UE care provin din fostul bloc comunist, se arată în editorial.

"La Bucureşti, vinovată de acest lucru nu este dreapta, ca la Budapesta, ci stânga", consideră jurnaliştii de la Le Monde, care amintesc despre măsurile luate de actuala conducere a ţării, după venirea la putere: reducerea atribuţiilor Curţii Constituţionale, ameninţarea judecătorilor care au dat dovadă de independenţă, revocarea Avocatului Poporului, capabil să conteste hotărârile Guvernului.

"Responsabil de o politică bugetară de austeritate severă, preşedintele Traian Băsescu este nepopular. Românii au însă ocazia să-i "mulţumească" în mod democratic pentru asta, la finele mandatului său, în 2014", mai arată jurnaliştii francezi.

Mai vinovat decât Băsescu, jurnaliştii îl consideră de Ponta care "a atentat la cel mai de preţ lucru al Uniunii Europene: democraţia".

"Comportamentul său readuce pe masă întrebarea legată de temeiul extinderii Uniunii Europene din 2007, care s-a petrecut cu o prea mare repeziciune şi cu o prea mare lejeritate (...) Tolerarea unor practici precum cele ale lui Viktor Orban sau ale lui Victor nu face decât să şubreazească raţiunea de a fi a Uniunii Europene".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor