Barret Brown, un alt Edward Snowden

Numele său este Barret Brown şi este jurnalist. Dar cazul său aproape că nu a avut ecou în mass-media şi în reţelele sociale. Inspirat de Wikileaks, el a decis să deschidă un portal pentru a centraliza datele guvernamentale şi a lupta pentru transparenţa informaţiei; azi se confruntă cu o pedeapsă de 100 de ani de închisoare, notează ziarul La Vanguardia
(Adam Berry/Getty Images)
Epoch Times România
22.07.2013

Numele său este Barret Brown şi este jurnalist. Dar cazul său aproape că nu a avut ecou în mass-media şi în reţelele sociale. Inspirat de Wikileaks, el a decis să deschidă un portal pentru a centraliza datele guvernamentale şi a lupta pentru transparenţa informaţiei; azi se confruntă cu o pedeapsă de 100 de ani de închisoare, notează ziarul La Vanguardia.

Pagina lui Brown, cunoscută drept Proyect PM, a fost lansată în 2009 şi a fost dedicată analizei arhivelor firmelor de spionaj private, care au fost sabotate şi de hackeri de la Anonymous, cum a fost cazul agenţiei de analiză Stratfor, printre ai cărei clienţi figurează forţele armate americane, American Express sau Goldman Sachs.

Proyect PM nu se dedica însă spionajului informatic, ci centralizării informaţiilor pe care hackerii le făceau publice, şi le analiza conţinuturile. Brown a început să apară la televiziune şi să vorbească despre aceste 'documente digitale', iar unele voci au început să-l considere purtătorul de cuvânt al organizaţiei, lucru pe care ulterior l-a dezminţit.

La un după ce a început să analizeze datele din documentele obţinute de piraţii cibernetici, la începutul anului 2012, agenţii FBI au percheziţionat casa lui Brown şi au confiscat mai multe obiecte personale, între care şi computerul său.

Tânărul, care până atunci se dedica jurnalismului de investigaţie, a decis să posteze pe Youtube mai multe înregistrări video în care povestea cele întâmplate şi adresa ameninţări directe unuia dintre agenţii federali. A fost picătura care a umplut paharul: în septembrie 2012, FBI i-a percheziţionat din nou casa şi pe cea a mamei sale. Până la urmă Brown a fost arestat.

Împotriva lui au fost formulate la 3 octombrie trei capete de acuzare legate iniţial de ameninţarea video, iar după două luni au fost adăugate alte 14 acuzaţii federale pentru dezvăluirea arhivei Stratfor şi obstrucţionarea justiţiei.

Brown se află de atunci într-o închisoare din Dallas (Texas), iar săptămâna aceasta au fost confirmate acuzaţiile pentru care ar putea ispăşi o pedeapsă de maximum 105 ani de închisoare.

Glenn Greenwald, reporterul ziarului britanic The Guardian - care l-a intervievat pe fostul analist al CIA Edward Snowden şi care a publicat primul informaţiile care au stârnit scandalul - a urmărit îndeaproape şi cazul lui Brown, căruia i-a luat mai multe interviuri.

'Este vorba de un jurnalist', argumenta Greenwald într-un din articolele sale despre Barret Brown. 'Persecutarea excesivă a guvernului SUA îndreptată asupra activiştilor de pe Internet, ziariştilor şi apărătorilor libertăţii este menită să zădărnicească eforturile celor care sfidează puterea', scrie el.

Potrivit ziaristului britanic, documentele publicate de Brown pe portalul său erau date despre care tânărul în vârstă de 31 de ani vroia să scrie şi să investigheze. Asociaţii precum Reporteri fără Frontiere (RSF) au ieşit în apărarea lui, însă procesul se judecă deja în septembrie. 'Barrett este un ziarist de investigaţie care şi-a făcut pur şi simplu munca de a trece în revistă mail-urile Stratfor, este o chestiune de interes public', a spus directorul RSF, Christophe Deloire.

Cazul Brown a rămas totuşi în surdină, în pofida eforturilor multor ziarişti sau ale paginii 'FreeBarrettBrown' care cer punerea lui în libertate. Între timp Snowden, principal artizan al celei mai mari scurgeri de documente clasificate din SUA, este în aşteptarea azilului politic pe terminalul internaţional al aeroportului din Moscova. Susţinut de o mulţime de activişti şi personalităţi şi de mai multe ţări latino-americane pentru el mai există o şansă. Nu şi pentru Brown.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor