Baconschi: Nu am reuşit,împreună cu Casa Regală,să menţinem Casa Regală deasupra luptelor de partid

Teodor Baconschi
Teodor Baconschi (SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Preşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, ministrul Teodor Baconschi, şi-a exprimat regretul, miercuri seara, că aniversarea regelui Mihai I în Parlament a fost instrumentalizată politic, făcând un reproş voalat Casei Regale că nu a reuşit să se menţină deasupra sugestiilor de partizanat politic.

"N-am să vă ascund regretul că nu am reuşit, împreună cu Casa Regală, să menţinem Casa Regală deasupra sugestiilor de partizanat politic, de înclinare a balanţei, deasupra luptelor de partid sau partizane", a declarat Baconschi într-o emisiune la The Money Channel. "Şi cred că acest lucru nu trebui imputat, evident, Casei Regale ca atare, dar e de deplâns", a adăugat ministrul de externe.

El a fost întrebat cum îşi explică absenţa de la ceremonia de marţi din Parlament, din moment ce, ca exponent al unei mişcări creştin-democrate, ar trebui să aibă afinităţi cu monarhia. Ministrul a invocat iniţial probleme de agendă - l-a însoţit pe preşedinte la ceremoniile de Ziua Armatei, apoi a trebuit să se ocupe de oaspetele său, ministrul ceh de externe, aflat în vizită în România, dar în final a spus că "fiecare dintre noi putem avea dreptul la o opinie despre istoria mai veche sau mai nouă a României".

Declarându-se în continuare un ins care are toate argumentele pentru a respecta ce a făcut mai ales Carol I - care, a mărturisit Baconschi, rămâne favoritul său -, dar şi Ferdinand, întregitorul României Mari, ministrul de externe a constatat cu regret, referindu-se la momentul consumat marţi în Parlament: "Am reuşit să facem şi din acest moment de aniversare a unei vârste patriarhale şi a unei figuri venerabile din istoria noastră un motiv de discordie şi de instrumentalizare politică".

Ministrul a reamintit că şi-a exprimat public respectul faţă de "partea bună, decisivă în istoria modernă a României" pe care a jucat-o monarhia şi a menţionat "datoria de recunoştinţă pe care o avem faţă de această formă de guvernământ", considerând că aceste lucruri sunt mai presus de dogmă. Baconchi a mai spus că, de-a lungul timpului, a avut onoarea de a-l cunoaşte pe regele Mihai, de a fi invitat al familiei regale la Palatul Elisabeta şi a dat asigurări că "nu are niciun complex".

Regele Mihai a ţinut marţi primul său discurs după mai bine de 60 de ani în Parlament (ultima dată s-a adresat Parlamentului în 1947), într-o şedinţă solemnă, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani. De la ceremonie au lipsit însă preşedintele, premierul şi alţi membri ai guvernului, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor. Regele Mihai a fost criticat în vară de preşedintele Traian Băsescu pentru rolul jucat în instalarea regimului comunist în ţara noastră, ceea ce a dat naştere, în replică, la un val de simpatie fără precedent pentru ultimul monarh al României, alimentat de opoziţie şi de o parte a societăţii civile.