Baconschi: Nu am reuşit,împreună cu Casa Regală,să menţinem Casa Regală deasupra luptelor de partid

Teodor Baconschi
Teodor Baconschi (SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

Preşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, ministrul Teodor Baconschi, şi-a exprimat regretul, miercuri seara, că aniversarea regelui Mihai I în Parlament a fost instrumentalizată politic, făcând un reproş voalat Casei Regale că nu a reuşit să se menţină deasupra sugestiilor de partizanat politic.

"N-am să vă ascund regretul că nu am reuşit, împreună cu Casa Regală, să menţinem Casa Regală deasupra sugestiilor de partizanat politic, de înclinare a balanţei, deasupra luptelor de partid sau partizane", a declarat Baconschi într-o emisiune la The Money Channel. "Şi cred că acest lucru nu trebui imputat, evident, Casei Regale ca atare, dar e de deplâns", a adăugat ministrul de externe.

El a fost întrebat cum îşi explică absenţa de la ceremonia de marţi din Parlament, din moment ce, ca exponent al unei mişcări creştin-democrate, ar trebui să aibă afinităţi cu monarhia. Ministrul a invocat iniţial probleme de agendă - l-a însoţit pe preşedinte la ceremoniile de Ziua Armatei, apoi a trebuit să se ocupe de oaspetele său, ministrul ceh de externe, aflat în vizită în România, dar în final a spus că "fiecare dintre noi putem avea dreptul la o opinie despre istoria mai veche sau mai nouă a României".

Declarându-se în continuare un ins care are toate argumentele pentru a respecta ce a făcut mai ales Carol I - care, a mărturisit Baconschi, rămâne favoritul său -, dar şi Ferdinand, întregitorul României Mari, ministrul de externe a constatat cu regret, referindu-se la momentul consumat marţi în Parlament: "Am reuşit să facem şi din acest moment de aniversare a unei vârste patriarhale şi a unei figuri venerabile din istoria noastră un motiv de discordie şi de instrumentalizare politică".

Ministrul a reamintit că şi-a exprimat public respectul faţă de "partea bună, decisivă în istoria modernă a României" pe care a jucat-o monarhia şi a menţionat "datoria de recunoştinţă pe care o avem faţă de această formă de guvernământ", considerând că aceste lucruri sunt mai presus de dogmă. Baconchi a mai spus că, de-a lungul timpului, a avut onoarea de a-l cunoaşte pe regele Mihai, de a fi invitat al familiei regale la Palatul Elisabeta şi a dat asigurări că "nu are niciun complex".

Regele Mihai a ţinut marţi primul său discurs după mai bine de 60 de ani în Parlament (ultima dată s-a adresat Parlamentului în 1947), într-o şedinţă solemnă, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani. De la ceremonie au lipsit însă preşedintele, premierul şi alţi membri ai guvernului, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor. Regele Mihai a fost criticat în vară de preşedintele Traian Băsescu pentru rolul jucat în instalarea regimului comunist în ţara noastră, ceea ce a dat naştere, în replică, la un val de simpatie fără precedent pentru ultimul monarh al României, alimentat de opoziţie şi de o parte a societăţii civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne