Avertizor canadian atrage atenţia asupra creşterii numărului de simptome neurologice bizare care afectează o provincie canadiană

O simulare a şabloanelor neuronale repetabile ale celulelor creierului. (Shutterstock)
A.P.
03.01.2022

Un avertizor din provincia canadiană New Brunswick a atras atenţia asupra unei boli neurologice care i-a derutat pe experţi de mai bine de doi ani, ce afectează un număr tot mai mare de tineri.

Vorbind cu publicaţia The Guardian, un angajat al organizaţiei Vitalité Health Network, una dintre cele două agenţii de sănătate din provincie, a spus că numărul cazurilor acestui sindrom creşte şi că există tot mai mulţi tineri fără comorbidităţi care dezvoltă o serie de simptome tulburătoare, inclusiv pierderea rapidă în greutate, insomnie, halucinaţii, dificultăţi de gândire şi mobilitate limitată.

Numărul oficial de cazuri investigate, 48, rămâne neschimbat de la data primului anunţ făcut în primavara anului 2021.

Cu toate acestea, unele surse atrag atenţia că numărul cazurilor ar putea fi acum 150, în ultimul timp fiind înregistraţi tineri cu simptome asemănătoare, care necesită evaluări suplimentare.

„Sunt cu adevărat îngrijorat de aceste cazuri, deoarece par să evolueze atât de repede”, a spus sursa. „Sunt îngrijorat pentru ei şi le datorăm o explicaţie.”

Mai îngrijorător este faptul că au fost înregistrate cel puţin nouă cazuri în care două persoane aflate în contact strâns – dar fără legături genetice – au dezvoltat simptome, sugerând că ar putea fi implicaţi factori de mediu sau transmisibili.

Un caz a implicat un bărbat care dezvoltă simptome de demenţă şi ataxie. Soţia lui, care era îngrijitoarea lui, a început brusc să aibă insomnie şi să se confrunte cu pierdere musculară, demenţă şi halucinaţii. Acum femeia este într-o stare mai proastă decât cea a soţului.

O femeie în vârstă de 30 de ani a fost descrisă ca fiind non-verbală, se hrăneşte cu ajutorul unei sonde şi salivează excesiv. Îngrijitorul ei, o studentă la asistenţă medicală, în vârstă de 20 de ani, a început recent să prezinte şi ea simptome de declin neurologic.

Într-un alt caz, o tânără mamă a slăbit rapid aproape 60 de kilograme, a început să acuze stări de insomnie şi a început să aibă halucinaţii. Analizele de imagistică cerebrale au arătat semne avansate de atrofie.

Angajatul de la Vitalité, care a cerut să nu fie numit pentru că nu era autorizat să vorbească în public şi se temea de repercusiuni, a spus că a decis să iasă public cu declaraţii din cauza preocupărilor tot mai mari referitoare la viteza cu care s-a deteriorat starea tinerilor.

Clinica Specială de Tulburări Neurodegenerative din oraşul Moncton este organizaţia care stabileşte compensaţii pentru cazurile trimise din interiorul provinciei şi din provinciile învecinate. Cazurile i-au uimit pe medici şi cauza degenerării nu a putut fi stabilită în ciuda unei serii de teste neurologice standard.

În octombrie, oficialii au sugerat că cele opt cazuri fatale înregistrate la momentul respectiv erau rezultatul unui diagnostic greşit, argumentând că nu sufereau de o boală neurologică comună şi că victimele au murit din cauza unor patologii cunoscute şi fără legătură.

Dar experţii familiarizaţi cu simptomele grupului sunt alarmaţi, în mare parte, din cauza vârstei pacienţilor. Bolile neurologice sunt rare la tineri.

„Avem un spectru tânăr de pacienţi, iar acest detaliu neagă foarte puternic ceea ce pare a fi poziţia oficială a guvernului din New Brunswick - anume că aceste cazuri sunt grupate în mod greşit”, a declarat - din nou în condiţii de anonimat - un om de ştiinţă de la agenţia publică de sănătate din Canada specializată în boli neurodegenerative.

În octombrie, provincia a transmis că un raport epidemiologic ar fi sugerat că nu există nicio dovadă semnificativă a vreunui aliment, comportament sau expunere la mediu cunoscute, care ar putea explica boala şi transmiterea ei.

Tatăl lui Tim Beatty, Laurie, pensionar, a murit în 2019 după ce apariţia unei confuzii mentale în preajma Crăciunului a marcat începutul deteriorării sale rapide. Tim Beatty spune că familia a fost „şocată” când a aflat că varianta oficială a cauzei decesului tatăl său - una dintre cele opt persoane dintr-un grup - ar fi fost maladia Alzheimer, aşa cum a declarat un patolog.

Beatty şi sora lui au cerut ca rămăşiţele tatălui lor să fie testate pentru neurotoxine, inclusiv β-metilamino-L-alanină (BMAA), despre care unii medici au sugerat că ar putea fi cauza.

Potrivit unui studiu, s-au găsit concentraţii mari de BMAA în homari, pescuitul asigurând veniturile multor comunităţi de coastă din New Brunswick.

Rezistenţa aparentă a provinciei la testarea factorilor de mediu suspectaţi a condus la speculaţii în rândul familiilor că eforturile de a exclude existenţa unui grup de îmbolnăviri ar putea fi decizii politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor