Autorităţile din Hong Kong iau în considerare legea marţială pentru a pune capăt protestelor

Liderul guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, la o conferinţă de presă din 5 august 2019
Liderul guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, la o conferinţă de presă din 5 august 2019 (Anthony Wallace/AFP/Getty Images)

Autorităţile din Hong Kong iau în considerare impunerea legii marţiale pentru a opri protestele pro-democraţie.

Potrivit unui raport al publicaţiei South China Morning Post, şeful Executivului, Carrie Lam Cheng Yuet-ngor, o marionetă a regimului comunist chinez, nu exclude invocarea ordonanţei privind reglementările de urgenţă, pentru prima dată în jumătate de secol.

Ordonanţa ar acorda guvernului puteri aproape nelimitate, inclusiv autorizarea percheziţionării proprietăţilor fără mandat, cenzurarea presei şi impunerea unor termene de închisoare pe viaţă.

Un parlamentar a avertizat că impunerea legii marţiale ar duce la „distrugerea totală” a sistemului capitalist din Hong Kong, iar profesorul de drept Simon Young de la Universitatea din Hong Kong a declarat că ordonanţa înseamnă „practic un stat de drept marţial”.

Cum guvernul oraşului refuză să răspundă celor cinci cereri ale protestatarilor, care includ retragerea unui proiect de lege care ar permite extrădarea suspecţilor din Hong Kong în China, escaladarea pare inevitabilă.

Beijingul menţine trupe în apropierea graniţei cu Hong Kong-ul, dar experţii susţin că este puţin probabil să fie dislocate în oraş.

Duminică, pentru prima dată în timpul acestei serii de tulburări declanşate la sfârşitul lunii iunie, poliţia a folosit tunuri cu apă împotriva protestatarilor, iar unul dintre ofiţerii trupelor anti-revoltă a tras cu muniţie de război în aer pentru a dispersa protestatarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe