Beijingul plasează o marionetă la cârma oraşului Macao

Fernando Chui Sai On şi Ho Iat Seng, 2015
Fernando Chui Sai On şi Ho Iat Seng, 2015 (Visual China Grup / Getty Images)

Teritoriul chinez din Macao, cunoscut pentru cazinourile sale unde crima organizată din Asia şi nu numai îşi spală banii, l-a ales duminică pe fostul şef al legislativului Ho Iat Seng, drept lider.

Ho, singurul candidat la ocuparea postului, are legături profunde cu China.

Este de aşteptat ca cimentarea controlului regimului comunist asupra oraşului Macao să împingă regiunea specială să se distanţeze de protestele din Hong Kong.

Ho a obţinut 392 de voturi de la un comitet pro-Beijing de 400 de membri pentru a conduce cel mai mare nod de cazinouri din lume, cel puţin pentru următorii cinci ani.

Numirea lui Ho Iat Seng, în vârstă de 62 de ani, survine în condiţiile în care fosta colonie portugheză încearcă să îşi creeze reputaţia de pol de stabilitate şi model pentru formula „o singură ţară, două sisteme” prin care Beijing se presupune că ar trebui să administreze oraşele Macao şi Hong Kong.

Deşi protestele antiguvernamentale au zguduit fosta colonie britanică din Hong Kong în ultimele trei luni, Macao nu a manifestat dizidenţa faţă de guvernarea de la Beijing.

Ho a spus că tinerii locali ar trebui să reziste influenţei protestatarilor din Hong Kong şi să susţină măsurile guvernamentale de "stimulare a patriotismului" din Macao.