Autorităţile de la Chişinău îndeamnă populaţia la calm şi susţin că nu au depistat persoane infectate cu coronavirus

Epidemie de coronavirus în China
Epidemie de coronavirus în China (Hector Retamal/Agence France-Presse — Getty Images)

Directorul interimar al spitalului clinic de boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, Sergiu Vasiliţă, a declarat că în ultimele 24 de ore peste 70 de persoane cu gripă, s-au prezentat pentru ajutor. Astfel, 27 dintre acestea au fost internate, dar nu sunt infectări cu coronavirus.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în şedinţa din dimineaţa zilei de joi, 27 februarie, a Punctului Focal Naţional privind controlul infecţiei cu coronavirusul de tip nou, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au declarat că în ultimele 24 ore nu au fost depistate persoane care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova cu simptome asociate coronavirusului.

Numărul persoanelor pe sensul de intrare în Republica Moldova a constituit 19991 de persoane (frontiera terestră cu România (UE) – 9958 persoane; frontiera terestră cu Ucraina – 6791; frontiera aeriană – 3242 de persoane, dintre care 745 persoane au venit din Republica Italiană).

În contextul dat, Ministerul Sănătăţii a făcut apel la implicarea tuturor persoanelor care revin în ţară din zonele de risc, ca să se adreseze individual la medicul de familie, pentru examinare şi monitorizare la domiciliu timp de 14 zile. Conform Ordinului Ministerului, medicul de familie va elibera la solicitare certificate de boală pentru a fi prezentate angajatorului.

Autorităţile mai susţin că va fi evaluată asigurarea instituţiilor medico-sanitare cu echipamente medicale, în special în secţiile terapie intensivă, instruirea suplimentară a personalului medical şi intensificate acţiunile de informare a populaţiei.

Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a îndemnat populaţia la calm şi să întreprindă toate măsurile individuale de prevenţie împotriva infecţiilor respiratorii şi a infecţiei cu coronavirus de tip nou.

Până în prezent, Coreea de Sud a confirmat 1.766 de cazuri şi 13 decese în cele 38 de zile de la raportarea primului caz la 20 ianuarie. Joi, au fost confirmate 175 de cazuri în 19 prefecturi ale Japoniei. Iranul a confirmat 26 de decese, 245 de cazuri. Dar, având în vedere răspândirea rapidă a virusului în toată Republica Islamică, mulţi suspectează că numărul real al cazurilor este mult mai mare.

Miercuri, Grecia a fost una dintre cele opt noi ţări - Brazilia, Pakistan, Macedonia de Nord, Grecia, Georgia, Algeria, Norvegia şi România - care au confirmat cazuri. Joi, Grecia a confirmat încă două cazuri, unul dintre ele în Atena.

Spania a depistat încă două cazuri joi, ceea ce a adus totalul săptămânii la 14. Elveţia a confirmat încă 3 cazuri, aducând totalul la 4, deşi autorităţile elveţiene au declarat că testează alţi 66. În Italia, numărul cazurilor confirmate a urcat la 528. Joi, noi cazuri au adus totalul cazurilor în Germania la 21. Două cazuri noi, confirmate tot joi, în Marea Britanie, ridică totalul la 15.

Comisia Europeană insistă asupra poziţiei sale împotriva închiderii frontierelor, spunând că nicio ţară UE nu vrea să închidă graniţele. Între timp, FT raportează că oficialii UE cântăresc riscurile apariţiei unor focare de mărimea celui italian pe întregul continent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe