Austria în impas: Partidele mari refuză colaborarea cu extrema dreaptă. Preşedintele caută o soluţie de guvernare

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen (Facebook - Alexander Van der Bellen)
Redacţia
10.10.2024

Preşedintele Austriei a cerut miercuri celor mai puternice trei partide politice din ţară să poarte discuţii cu privire la o posibilă cooperare după alegerile câştigate de Partidul Libertăţii (FPO), de extremă-dreaptă, dar a renunţat la tradiţia de a da câştigătorului sarcina de a încerca să formeze noul guvern după ce ceilalţi au declarat că nu vor lucra cu acesta, informează AP News.

Preşedintele Alexander Van der Bellen le-a cerut liderului Partidului Libertăţii, Herbert Kickl, actualului cancelar Karl Nehammer de la Partidul Popular Austriac conservator şi lui Andreas Babler de la Partidul Social-Democrat de centru-stânga să îi prezinte un raport la sfârşitul săptămânii viitoare.

Oricine va conduce următorul guvern va trebui să construiască o coaliţie pentru a avea o majoritate parlamentară. Nehammer şi partidul său au declarat că nu vor lucra cu Kickl în guvern. Celelalte trei partide din noul parlament au declarat că nu vor lucra deloc cu Partidul Libertăţii.

„Este complet nou că există un câştigător al alegerilor cu care se pare că niciunul dintre celelalte partide nu doreşte să guverneze”, a declarat Van der Bellen reporterilor după ce s-a întâlnit cu toţi liderii partidelor în ultimele zile. Preşedintele austriac a declarat că Herbert Kickl i-a spus că partidul său va intra la guvernare „doar cu el în funcţia de cancelar”.

Preşedintele, care în cele din urmă va trebui să învestească un nou guvern, a declarat că îşi doreşte „claritate pentru Austria” cu privire la faptul dacă toate părţile implicate cred ceea ce au spus. El le-a cerut liderilor celor mai mari trei partide „să clarifice dacă în ce condiţii ar fi posibilă o cooperare reciprocă, în principiu”.

Van der Bellen a declarat că ideea este de a găsi o cale de ieşire din impas şi de a evita „pierderea unui timp preţios”.

Nu există un termen formal pentru formarea unui nou guvern.

Partidul Libertăţii s-a clasat pe primul loc în alegerile din 29 septembrie, cu 28,8% din voturi, înaintea Partidului Popular al lui Nehammer, care a obţinut 26,3%. Social-democraţii s-au clasat pe locul al treilea, cu 21,1%. Coaliţia aflată la putere, formată din partidul lui Nehammer şi Verzii ecologişti, şi-a pierdut majoritatea.

Partidul Libertăţii a exploatat anxietăţile legate de imigraţie, inflaţie, invazia rusă în Ucraina şi alte probleme pentru a obţine cel mai bun rezultat din istoria sa. Anterior, a fost partenerul secund al guvernelor conduse de Partidul Popular.

Herbert Kickl, în vârstă de 55 de ani, cu un gust pentru provocări, care a fost liderul Partidului Libertăţii din 2021, ar putea fi principalul obstacol în calea preluării puterii de această dată.

Dacă Kickl nu poate forma un guvern, alternativa ar fi o coaliţie condusă de Partidul Popular cu social-democraţii de centru-stânga şi probabil cu partidul liberal Neos, mai mic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor