Australia si Malaezia semneaza un acord de schimb pentru refugiati

Australia si Malaezia au semnat un acord de schimb pentru refugiati, care vizeaza stoparea traficului ilegal de persoane si transportul periculos cu barca spre Australia.
Protestatarii marşaluiesc spre un teatru în care ministrul de Imigraţie Chris Bowen a tinut un discurs cu privire la programul de refugiati a guvernului, la Universitatea NSW din Sydney pe 17 iunie (Torsten Blackwood / Getty Images)
Shannon Liao
26.07.2011

Australia si Malaezia au semnat un acord de schimb pentru refugiati, care vizeaza stoparea traficului ilegal de persoane si transportul periculos cu barca spre Australia.

Conform acordului, Australia va trimite in Malaezia 800 de solicitanti de azil care au sosit in Australia pe mare, cazurile lor urmand a fi evaluate. In schimb, Australia va reinstala 4000 de refugiati care traiesc in prezent in Malaezia.

Primul ministru australian Julia Gillard a declarat in luna mai ca acordul ar putea descuraja traficul de fiinte umane in regiune, "Mesajul cheie ce va fi ltransmis traficantilor de persoane si celor care cauta sa intreprinda o calatorie periculoasa pe mare spre Australia este: nu va urcati in barca aceea".

Acordul a fost facut pe 7 mai, dar a fost amanat din cauza obiectiilor din partea politicienilor din Australia si Malaezia si grupurilor pentru drepturile omului.

Comisia pentru drepturile omului a Organizatiei Natiunilor Unite si Amnesty International si-au exprimat ingrijorarea pentru faptul ca Malaezia nu este semnatara a Conventiei ONU privind refugiatii si se cunoaste ca ofera un tratament prost refugiatilor.

Cei aproximativ 92000 de refugiati din Malaezia sunt adesea fortati sa se alature muncitorilor imigranti ilegali in "locuri de munca periculoase si murdare, fiind exploatati si riscand arestarea de catre politie si functionarii de imigrare", potrivit Amnesty International.

Solicitantilor de azil pentru Malaezia li s-a garantat ca pot sa ramana legal in tara cat timp cazurile lor sunt prelucrate si ca vor avea dreptul la educatie, ingrijire medicala, precum si dreptul la munca pe perioada sederii.

Agentia ONU pentru Refugiati, UNHRC, a fost consultata atat de guvernul din Australia cat si de cel din Malaezia. Acesta a declarat ca acordul nu este o preferinta a sa, dar a spus intr-o declaratie ca "potentialul de a gasi optiuni sigure si umane pentru oameni, altele decat sa foloseasca calatorii periculoase pe mare sunt, de asemenea, aspectele pozitive ale acestui acord."

Agentia a subliniat, de asemenea, faptul ca trebuie sa se asigure ca protectia inclusa in acord este pusa in aplicare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor