Aurescu îl "spală" pe Ponta. Ambasadorul Ungariei convocat la MAE

Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu (Epoch Times România)

UPDATE: MAE mai anunţă că "partea ungară a dorit să deturneze scopul convocării" ambasadorului ungar, prin înmânarea unei note de protest, care nu a fost acceptată.

"Având în vedere scopul convocării ambasadorului Zákonyi Botond la sediul MAE – adică pentru transmiterea poziţiei României faţă de intenţia Ungariei de a ridica un gard la frontiera cu ţara noastră - conform practicii diplomatice, primirea unei astfel de note nu putea fi acceptată. Practic, partea ungară a dorit să deturneze scopul convocării prin înmânarea notei menţionate, aspect inacceptabil atât pe formă, cât şi pe fond pentru partea română", precizeză MAE într-un comunicat remis Epoch Times.

***

Pe fundalul uriaşului scandal creat de atacurile premierului Ponta la adresa Ungariei, care a anunţat ridicarea unui gard la frontiera cu România pentru a opri eventuale valuri de refugiaţi, reprezentanţii Ministerul Afacerilor Externe din România l-au convocat miercuri pe Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei în România, pentru a transmite poziţia părţii române referitoare la ultimele evenimente.

Botond a fost convocat de secretarul de stat George Ciamba, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.

"În cadrul discuţiilor, partea română a transmis cu prioritate preocuparea faţă de tendinţa manifestă a părţii ungare de a atrage România într-o dispută artificială, care să se substituie problemelor pe care oficialii ungari le au de gestionat în contextul european actual, marcat de criza migranţilor", se precizează într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Secretarul de stat român a transmis în mod clar mesajul că partea română nu doreşte ca accentul discuţiilor să continue să fie plasat pe o escaladare a declaraţiilor publice, în detrimentul cooperării şi identificării unor soluţii pertinente, în spirit european, la provocările comune actuale.

De asemenea, secretarul de stat român a reiterat poziţia prezentată de MAE privind ridicarea unui gard la graniţa dintre două state membre UE, care nu este un gest corect din punct de vedere politic şi este contrar spiritului european şi a catalogat afirmaţiile ministrului de Externe ungar la adresa premierului Ponta drept "complet lipsite de respect faţă de persoana premierului, a Guvernului României şi faţă de autorităţile statului român".

Totodată, Ciamba şi-a exprimat surprinderea şi a cerut explicaţii faţă de afirmaţiile "nefondate ale părţii ungare" vizând aderarea României la Schengen, afirmaţii făcute într-un comunicat emis ieri de partea ungară, amintind că România a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea la spaţiul Schengen şi se comportă deja ca un stat de facto al acestui spaţiu.

De asemenea, secretarul de stat George Ciamba a exprimat "surprinderea şi neînţelegerea părţii române" faţă de vizita în România a Comisarului Prim Ministrului ungar pentru formularea conceptelor de autonomie în statele din zona Bazinului Carpatic, care a avut întâlniri cu reprezentanţii minorităţii maghiare din România şi, în acest context, şi-a arogat rolul de coordonator al acestora în demersurile lor de definire şi obţinere a autonomiei teritoriale pe criteriul etnic. "Partea română consideră inacceptabilă o astfel de ingerinţă în afacerile interne şi dezaprobă orice demersuri de acest fel, care creează disensiuni şi afectează climatul de convieţuire interetnică", precizează MAE.

Reamintim că relaţiile Budapesta-Bucureşti au devenit deosebit de tensionate în ultimele zile, după ce premierul Ponta a acuzat luni Ungaria de xenofobie, afirmând că autorităţile de la Budapesta că îi tratează pe refugiaţi "cu bâta şi înseriat".

În replică la declaraţia premierului, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, i-a cerut lui Victor Ponta să înceteze să mai "lanseze minciuni la adresa Ungariei." Ministrul ungar a adăugat că probabil crizele politice interne care au zguduit poziţia lui Victor Ponta îl fac pe acesta să facă declaraţii "extremiste şi mincinoase".

Ponta şi-a continuat atacurile pe Facebook şi la Antena 3, unde a afirmat că "unii oficiali maghiari ar trebui să-i ţinem după gard să nu se mai plimbe prin Transilvania sau în Europa şi să spună lucruri ciudate".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook