Augustin Lazăr: Pot înţelege îngrijorarea Departamentului de Stat al SUA. Nu ne aflăm pe terenul bunei credinţe aici!

Dacă în comisia care se ocupă de legile Justiţiei ne-am afla pe terenul bunei credinţe, s-ar face pas cu pas cu responsabilitate ceea ce trebuie făcut pentru a asigura ordinea de drept a României în condiţii de standarde civilizate, atrage atenţia Lazăr.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)
Ana Ion
29.11.2017

Justiţia română este într-un parteneriat strategic cu justiţia din SUA din 1997, a reamintit procurorul general al României, Augustin Lazăr, solicitat să comenteze în cadrul unui interviu acordat RFI poziţia Departamentului american de Stat privind legile justiţiei.

Potrivit lui Augustin Lazăr, îngrijorarea americanilor - care, reamintim, au cerut Parlamentului României să retragă proiectul - este de înţeles în condiţiile în care în comisia lui Iordache se merge pe o procedură rapidă şi nu ne aflăm pe terenul unei minime bune credinţe.

„Justiţia română este într-un parteneriat strategic cu justiţia din SUA din 1997. Justiţia Statelor Unite a investit în seminarii, în formarea profesională, în conferinţe, în vizite de studii, pe care procurorii români le-au făcut în SUA, pentru a vedea cum arată standardele civilizate în materie de justiţie penală.

Eu pot să înţeleg îngrijorarea celor care au investit în succesul unei justiţii independente şi au şi reuşit să obţină nişte rezultate foarte bune, iar acum vine cineva să ne explice, aparent neinformat, de la o comisie care se grăbeşte, că are termene în mod special să facă o procedură rapidă, pentru că până la un anume termen să ajungă actul normativ undeva, aparent neinformat. Dar eu zic că nici nu ne aflăm pe terenul bunei credinţe aici, că dacă ne-am afla pe terenul unei minime bune credinţe, am face pas cu pas cu responsabilitate ceea ce trebuie făcut pentru a asigura ordinea de drept a României în condiţii de standarde civilizate”, a declarat Lazăr.

Reamintim că Departamentul de Stat al SUA a postat luni pe site-ul său o declaraţie oficială prin care îndeamnă Parlamentul României să renunţe la modificarea legilor justiţiei pe motiv că acestea afectează lupta anticorupţie şi independenţa judiciară şi slăbesc statul de drept.

În declaraţia semnată de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, se mai arată că pachetul legislativ, propus iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani în construirea unor instituţii juridice puternice, la adăpost de interferenţa politicului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor