Augustin Lazăr: Pot înţelege îngrijorarea Departamentului de Stat al SUA. Nu ne aflăm pe terenul bunei credinţe aici!
alte articole
Justiţia română este într-un parteneriat strategic cu justiţia din SUA din 1997, a reamintit procurorul general al României, Augustin Lazăr, solicitat să comenteze în cadrul unui interviu acordat RFI poziţia Departamentului american de Stat privind legile justiţiei.
Potrivit lui Augustin Lazăr, îngrijorarea americanilor - care, reamintim, au cerut Parlamentului României să retragă proiectul - este de înţeles în condiţiile în care în comisia lui Iordache se merge pe o procedură rapidă şi nu ne aflăm pe terenul unei minime bune credinţe.
„Justiţia română este într-un parteneriat strategic cu justiţia din SUA din 1997. Justiţia Statelor Unite a investit în seminarii, în formarea profesională, în conferinţe, în vizite de studii, pe care procurorii români le-au făcut în SUA, pentru a vedea cum arată standardele civilizate în materie de justiţie penală.
Eu pot să înţeleg îngrijorarea celor care au investit în succesul unei justiţii independente şi au şi reuşit să obţină nişte rezultate foarte bune, iar acum vine cineva să ne explice, aparent neinformat, de la o comisie care se grăbeşte, că are termene în mod special să facă o procedură rapidă, pentru că până la un anume termen să ajungă actul normativ undeva, aparent neinformat. Dar eu zic că nici nu ne aflăm pe terenul bunei credinţe aici, că dacă ne-am afla pe terenul unei minime bune credinţe, am face pas cu pas cu responsabilitate ceea ce trebuie făcut pentru a asigura ordinea de drept a României în condiţii de standarde civilizate”, a declarat Lazăr.
Reamintim că Departamentul de Stat al SUA a postat luni pe site-ul său o declaraţie oficială prin care îndeamnă Parlamentul României să renunţe la modificarea legilor justiţiei pe motiv că acestea afectează lupta anticorupţie şi independenţa judiciară şi slăbesc statul de drept.
În declaraţia semnată de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, se mai arată că pachetul legislativ, propus iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani în construirea unor instituţii juridice puternice, la adăpost de interferenţa politicului.