“Au venit cu mascaţii”: Patronul unui cămin de bătrâni din Râmnicu Vâlcea închis de autorităţi refuză să deschidă porţile

(Facebook / politiaromana.ro)

Autorităţile din Râmnicu Vâlcea au decis, marţi, relocarea bătrânilor din căminul “Casanova” şi închiderea temporară a acestuia după ce au descoperit o serie de nereguli. Totuşi, patronul azilului a refuzat să deschidă porţile şi a acuzat autorităţile de abuz.

“Au venit cu mascaţii la poartă. Cum să le deschid? Este un abuz. Trebuie aprobare să ducă bătrânii nu ştiu unde. Să vină cu un document. Au fost în control, dar nu au spus că revin ca să ia bătrânii. Toţi pacienţii la noi sunt îngrijiţi foarte bine. Se minte”, a declarat, la Antena 3 CNN, Dumitrescu Constantin, patronul căminului de bătrâni.

La rândul său, preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, a afirmat, la postul de televiziune citat, că decizia autorităţilor locale reprezintă un “gest de normalitate”.

“Am auzit că sunt probleme acolo şi ne-am pus la dispoziţie cu spitalul ca să diagnosticăm pacienţii, dacă este cazul. Dacă nu sunt probleme de ce este tot acest scandal”, a adăugat el.

Potrivit surselor Antena 3 CNN, în cămin s-ar afla 39 de bătrâni şi 6 angajaţi.

Totodată, prefectul din Vâlcea, Mihai Oprea, a precizat, în timpul unei intervenţii la postul de televiziune, că “organele abilitate care astăzi [marţi –n.r.] au fost în control au dispus măsuri care nu au fost respectate”.

“După amiază, inspectoratul Consumatorului Vâlcea a luat decizia de a suspenda temporar activitatea acestui centru. Nu putem lăsa bătrânii de acolo să stea în situaţii critice. Bucătăria neadecvată, în cameră mizerie, condiţii igienico-sanitare, gândaci prin camere, netratarea beneficiarilor în condiţii optime, condiţii insalubre”, a continuat prefectul.

Reamintim, în acest context, că noi detalii continuă să iasă la iveală din referatul de arestare al procurorilor DIICOT în dosarul “Azilele groazei”. Mai multe interceptări subliniază că pe lângă înfometare, agresiuni fizice şi batjocură, victimele din azilele de bătrâni şi cele pentru persoane cu dizabilităţi rămâneau şi fără pensii sau apartamente, relatează Buletin de Bucureşti.

Potrivit sursei citate, victimele din azilele de bătrâni şi cele pentru persoane cu dizabilităţi au fost exploatate şi financiar, arată documentele procurorilor DIICOT. Pe lângă retrageri de la bancomate de pe cardurile victimelor, procurorii au descoperit că parte dintre persoane nici nu ştiau sub tutela cui se află.

Mai mult, într-un caz, managerul unui azil de bătrâni vizează, din nou, obţinerea de sume de bani necuvenite din valorificarea unor bunuri imobile “deţinute de persoane lipsite de capacitate civilă sau cu diferite probleme psihice, sens în care aceasta face demersuri de a obţine calitatea de tutore sau curator în vederea vânzării acestor bunuri”.

Totodată, potrivit referatului, dincolo de înfometare, batjocură şi exploatarea financiară, unele dintre victimele "azilelor groazei" au fost sedate, deşi acuzau dureri abdominale, iar insecticidele pentru ploşniţe şi păduchi au fost date după ureche, inclusiv pe hainele celor internaţi.