Atentatorul norvegian Breivik a fost declarat sănătos în a doua evaluare

Anders Behring Breivik, criminalul în masă care a ucis 77 de persoane vara trecută în Norvegia, a fost declarat suficient de sănătos pentru a fi judecat, potrivit unei a doua evaluări psihiatrice prezentate la un tribunal din Oslo.
Anders Behring Breivik într-un tribunal din Oslo, 6 februarie 2012 (Daniel Sannum Lauten / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
11.04.2012

Anders Behring Breivik, criminalul în masă care a ucis 77 de persoane vara trecută în Norvegia, a fost declarat suficient de sănătos pentru a fi judecat, potrivit unei a doua evaluări psihiatrice prezentate marţi la un tribunal din Oslo.

Anul trecut, o evaluare psihiatrică a indicat că Breivik suferă de schizofrenie paranoidă, prin urmare nu putea fi judecat. Cu toate acestea, într-o scrisoare recentă dintr-un ziar norvegian, Breivik s-a plâns de decizie, a susţinut că lucrurile nu stau aşa şi a afirmat că a fi închis într-un spital de psihiatrie ar fi o soartă "mai rea decât moartea."

Cel mai nou raport de psihiatrie concluzionează că Breivik nu era nici psihotic, nici redus mental, în momentul săvârşirii infracţiunilor sale, astfel încât să nu fi putut evalua realist relaţia dintre acţiunile sale şi lumea exterioară, a raportat ziarul Aftenbladet.

A doua evaluare a fost realizată de doi psihiatri, Terje Torrisen şi Agnar Aspaas, care au petrecut 37 de ore cu Breivik şi au spus că el a colaborat bine cu ei. Ei au remarcat faptul că concluziile lor erau opuse faţă de cele din primul raport. Ambele rapoarte vor fi luate în considerare în timpul procesului şi condamnării sale.

Breivik a insistat că era sănătos, spunând că el a efectuat atacurile pentru a elimina multiculturalismul şi islamismul din Europa. El a respins acuzaţia pronunţată de terorism.

Bărbatul în vârstă de 33 de ani s-a deghizat ca ofiţer de poliţie şi a plantat o bombă în districtul guvernului din Oslo, omorând opt persoane. Apoi el a mers într-o tabără de pe Insula Utoya şi a împuşcat şi ucis 69 de persoane, majoritatea vilegiaturişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor