Rusia exclude posibilitatea unui nou armistiţiu sirian

Rusia a declarat că nu va prelungi armistiţiul în oraşul sirian asediat Alep. Anunţul a avut loc în condiţiile în care Moscova a criticat rolul coaliţiei conduse de SUA în conflictul din Siria.
Clădiri distruse în oraşul sirian asediat Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian asediat Alep. (Captură Foto)

Adjunctul ministrului rus de Externe a declarat că un nou armistiţiu în Alep ar fi irelevant pe moment, invocând tensiuni diplomatice şi eşecul coaliţiei conduse de SUA de a ţine în frâu forţele siriene anti-guvern.

Serghei Riabkov a declarat agenţiei ruse de ştiri Interfax că armistiţiul de trei zile de săptămâna trecută a eşuat. “În ultimele trei zile nu s-a întâmplat ceea ce a fost necesar să se întâmple”, a adăugat el.

Oficialul rus a învinuit SUA şi aliaţii săi, susţinând că au petrecut prea mult timp criticându-l pe preşedintele sirian Bashar al-Assad şi mai puţin timp pentru exercitarea presiunii asupra luptătorilor pe care îi susţine.

Moscova a acuzat de mult timp forţele de coaliţie că susţine teroriştii şi a insistat ca Washingtonul să depună eforturi pentru a separa rebelii “moderaţi” de grupurile extremiste ce luptă alături de ei.

Luptele sunt reluate

De asemenea, Riabkov are îndoieli în legătură cu faptul că s-ar putea obţine succese diplomatice înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA din 8 noiembrie. “Aproape că nu există timp până la alegerile din SUA. Să fiu sincer, nu văd condiţiile pentru o întâlnire ministerială”, a declarat el, notând că o întâlnire similară în Lausanne în 15 octombrie a eşuat.

Rusia a fost de acord săptămâna trecută cu un armistiţiu de scurtă durată, în mijlocul unor presiuni tot mai mari legate de bombardamentele asupra zonelor ocupate de rebeli în oraşul Alep, care a devenit un punct focal al brutalului război civil din Siria. Moscova a declarat că pauza în mijlocul ostilităţilor a fost o “manifestare de bunăvoinţă” pentru a permite civililor blocaţi şi luptătorilor rebeli să scape din oraş.

Totuşi, ONU, care a intenţionat să ajute la evacuări şi să ofere ajutoare umanitare, a declarat că nu şi-a putut îndeplini obiectivele din cauza lipsei garanţiilor de securitate.