Instanţă suedeză respinge o cerere privind detenţia "in absentia" a lui Assange

Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks. (Getty Images)
Andrei Popescu
04.06.2019

O instanţă din Suedia a respins luni o cerere a procurorilor ca fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, să fie arestat "in absenia", potrivit Deutsche Welle.

Curtea districtuală din oraşul suedez Uppsala a decis că, deşi Assange este “suspect” într-un caz de viol deschis în 2010, detenţia sa actuală într-o închisoare din Marea Britanie este suficientă.

Avocatul australianului a afirmat că verdictul reprezintă o “mare victorie” pentru clientul său.

Assange a fost arestat în luna aprilie în Ambasada Ecuadorului din Londra, unde a locuit din 2012, pentru a evita un ordin de extrădare în Suedia, unde a fost acuzat de atac sexual.

Procurorii suedezi au redeschis cazul de viol împotriva lui Assange la scurt timp după arestarea acestuia în Londra, însă decizia de luni complică procesul extrădării sale.

Assange este acuzat că ar fi violat o femeie în timpul unei vizite în Suedia în 2010. Un alt caz, tot în Suedia, privind comportament sexual neadecvat şi care implică o altă femeie a fost anulat după expirarea termenului de prescripţie.

Adjunctul procurorului şef al Suediei, Eva-Marie Persson, a declarat că intenţionează să emită un mandat de arestare european dacă instanţa aprobă cererea.

Assange căutat în SUA

Orice cerere de extrădare în Suedia, totuşi, va trebui să concureze cu una din Statele Unite, unde Assange are de înfruntat numeroase acuzaţii de spionaj.

Washingtonul l-a acuzat pe Assange că a conspirat cu Chelsea Manning, fost analist în serviciul de informaţii al armatei SUA, pentru a publica un volum mare de documente secrete în 2010 pe website-ul WikiLeaks.

În prezent, Assange este într-o închisoare din Mara Britanie timp de 50 de săptămâni ca urmare a sentinţei primite pentru încălcarea condiţiilor de eliberare pe cauţiune. În cele din urmă, Marea Britanie va decide dacă îl va extrăda pe Assange – şi unde ar trebui să fie extrădat.

Assange nu a participat la audierea de joia trecută privind cererea de extrădare formulată de SUA din cauza unor motive de sănătate nedezvăluite. În prezent, el se află în spitalul închisorii.

Nils Melzer, raportorul ONU privind tortura, a afirmat vinerea trecută că Assange prezintă semne de “tortură psihologică” şi suferă de probleme de sănătate fizice şi mentale provocate de anii de izolare şi persecutare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor