Asociaţiile veteranilor: Există pericolul repetării evenimentelor din 7 aprilie 2009

Tatiana Chiriac
15.03.2012

Asociaţiile veteranilor forţelor armate şi ai războiului pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, atenţionează autorităţile asupra pericolului repetării evenimentelor tragice din 7 aprilie 2009, pe data de 16 martie, ziua alegerilor preşedintelui ţării.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia „Infotag”, preşedintele Asociaţiei Ofiţerilor Organelor de Drept, ex-ministrul de Interne, generalul-maior de poliţie, Victor Căţân a dat citire unei declaraţii în care se spune că „Asociaţiile veteranilor îşi exprimă îngrijorarea faţă de comportamentul agresiv al forţelor distructive şi revanşarde, care prin setea de revenire la putere cheamă autorităţile publice la nesupunere, iar cetăţenii la luptă împotriva guvernării legale”.

„Considerăm că manifestările în masă planificate de PCRM pentru data de 16 martie urmăresc scopuri meschine de destabilizare a situaţiei social-politice din ţară. Acestea sunt îndreptate nu doar împotriva procesului de alegere a şefului statului, dar şi contra regimului constituţional al ţării. După declaraţiile liderilor comunişti se poate de subînţeles că manifestările planificate pentru 16 martie pot derula în dezordini în masă şi se pot repeta consecinţele tragice ale evenimentelor din 7 aprilie 2009”, a spus Căţân.

Membrii Asociaţilor veteranilor consideră că întreaga responsabilitate pentru ilegalităţile care pot rezulta din manifestaţiile PCRM îi revine conducerii formaţiunii şi personal lui Vladimir Voronin, care nu conştientizează pericolul unor acţiuni violente.

Veteranii au solicitat Alianţei pentru Integrare Europeană să asigure respectarea strictă a Constituţiei şi să mobilizeze toate forţele pentru a nu permite destabilizarea situaţiei în ziua alegerii şefului statului.

Întrebat de reporterul Agenţiei „Infotag”, ce îi face pe veterani să creadă că se pregătesc acţiuni de destabilizare a situaţiei în condiţiile în care PCRM a declarat că va organiza doar proteste paşnice, Victor Căţân a afirmat că dispune de informaţii potrivit cărora „tineri din raioane sunt pregătiţi pentru a fi infiltraţi în rândul protestatarilor şi a aplica forţa faţă de organele de drept”.

„Scopul comuniştilor este de a împiedica cu orice preţ alegerea şefului statului”, a declarat Victor Căţân.

Ex-ministrul a salutat iniţiativa premierului Vladimir Filat, care i-a convocat pe şefii structurilor de forţă cerându-le să nu permită destabilizarea situaţiei în ţară în ziua alegerilor. „Dacă astfel ar fi procedat şi fostul preşedinte al ţării, Vladimir Voronin şi ar fi luat măsuri de precauţie, atunci, cu siguranţă, evenimentele tragice din 7 aprilie 2009 nu ar fi avut loc”, a opinat Victor Căţân.

Declaraţia, care va fi transmisă premierului Vladimir Filat şi ministrului de Interne, Alexei Roibu, a fost semnată de preşedinţii şi vicepreşedinţii mai multor Asociaţii de veterani, inclusiv Victor Căţân, Tudor Samoilenco, Eugen Pîslaru, Valeriu Troenco, Anton Gamurari, Nicolae Petrică, Vasile Puiu.

După conferinţa de presă organizată Prim-ministrul Vlad Filat a avut o întrevedere personală cu reprezentanţii asociaţiilor de veterani ai structurilor de forţă şi ai organelor de drept, participanţi la războiul pentru apărarea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, a relatat Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.

Considerăm că manifestările în masă planificate de PCRM pentru data de 16 martie urmăresc scopuri meschine de destabilizare a situaţiei social-politice din ţară. Acestea sunt îndreptate nu doar împotriva procesului de alegere a şefului statului, dar şi contra regimului constituţional al ţării.

La întrevedere au participat preşedintele Asociaţiei ofiţerilor organelor de drept, Victor Căţân, preşedintele Federaţiei asociaţiilor de veterani şi rezervişti ai forţelor armate ale R. Moldova, Tudor Samoilenco, vicepreşedintele Uniunii veteranilor de război pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a RM, Eugen Pîslaru, preşedintele de onoare al Asociaţiei veteranilor trupelor speciale "Bereta Purpurie", Valeriu Troenco, vicepreşedintele Federaţiei asociaţiilor de veterani şi rezervişti ai forţelor armate, Nicolae Petrică şi preşedintele Asociaţiei BPDS "Fulger", Vasile Puiu.

Aceştia l-au informat pe Premier despre declaraţia adoptată astăzi de către asociaţiile pe care le reprezintă prin care este salutată decizia Alianţei pentru Integrare Europeană şi acţiunile întreprinse în vederea depăşirii crizei constituţionale prin identificarea unei candidaturi comune la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

Totodată, reprezentanţii societăţii civile şi-au exprimat îngrijorarea faţă de comportamentul agresiv al unor forţe politice, orientat spre destabilizarea situaţiei, compromiterea valorilor democratice şi a vectorului european al ţării noastre.

Ei au cerut asigurarea respectării stricte a Constituţiei R. Moldova şi a legislaţiei şi întreprinderea tuturor măsurilor legale de prevenire şi stopare a posibilelor acţiuni violente.

Premierul a mulţumit pentru susţinerea acordată de organizaţiile de veterani şi ale participanţilor la luptele pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării. Vlad Filat a menţionat că apreciază înalt contribuţia acestora la apărarea valorilor naţionale şi a democraţiei, subliniind că statul va oferi şi în continuare protecţia necesară acestor categorii de cetăţeni.

Referindu-se la evenimentele din 16 martie curent, prim-ministrul a dat asigurări că vor fi întreprinse toate măsurile pentru apărarea legalităţii, valorilor democratice şi a statului de drept.

Amintim că un singur candidat a fost înregistrat pentru alegerile din 16 martie – preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Timofti, propus de Alianţa pentru Integrare Europeană de guvernământ, care deţine 58 de mandate parlamentare. Deputaţii Partidului Comuniştilor de opoziţie nu intenţionează să participe la votare. Cele trei voturi care nu ajung pentru alegerea şefului statului ar putea fi asigurate de Grupul Dodon, care deocamdată nu a determinat dacă îl va susţine pe Timofti. Alegerile prezidenţiale precedente, din decembrie 2011, au fost invalidate de Curtea Constituţională, care a constatat că deputaţii au arătat buletinele completate, înainte să le introducă în urne, încălcând astfel secretul votului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor