Aruncând Ucraina sub autobuz. Şeful NATO, despre războiul din Ucraina: "Fiţi pregătiţi pentru veşti proaste"

Jens Stoltenberg - secretarul general al NATO (NATO.int)
D.B.
05.12.2023

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că ar putea apărea veşti proaste referitor la Ucraina, în condiţiile în care cresc temerile privind un impas cu Rusia iar aliaţi precum SUA dezbat dacă să trimită mai mult ajutor ţării sau nu, informează The Hill.

"Războaiele se dezvoltă în etape. Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât şi în cele rele. Ar trebui să fim pregătiţi şi pentru veştile proaste", a declarat Stoltenberg, într-un interviu acordat sâmbătă postului german de televiziune ARD, potrivit Politico Europe.

Stoltenberg a declarat că micile victorii ale Ucrainei sunt importante pentru a pune capăt războiului, în ciuda faptului că recenta contraofensivă ucraineană nu a dus la progrese majore. Cu toate acestea, trupele ucrainene au obţinut o victorie luna trecută, împingând forţele ruse înapoi pe malul estic al râului Nipru.

"Acestea sunt victorii mari, chiar dacă nu au reuşit să mişte linia frontului", a declarat Stoltenberg.

De asemenea, în cadrul interviului şeful NATO a îndemnat aliaţii să continue să trimită sprijin Ucrainei.

"Cu cât sprijinim mai mult Ucraina, cu atât mai repede se va încheia războiul", a specificat el.

Comentariile lui Stoltenberg vin în contextul în care Casa Albă a lansat, luni, un avertisment menţionând că va rămâne fără fonduri pentru a furniza arme Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei, fără acţiunea Congresului până la sfârşitul anului. Ajutorul suplimentar pentru Ucraina s-a lovit de un zid în Camera Reprezentanţilor, în timp ce republicanii din Senat încearcă să lege sprijinul pentru Kiev de schimbări în ceea ce priveşte securitatea frontierelor.

"Nu mai avem bani pentru a sprijini Ucraina în această luptă. Aceasta nu este o problemă pentru anul viitor. Momentul de a ajuta o Ucraină democratică să lupte împotriva agresiunii ruseşti este chiar acum. Este timpul să acţioneze Congresul", a scris directoarea Biroului de Management şi Buget, Shalanda Young, într-o scrisoare adresată preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.

Administraţia Biden a prezentat în octombrie o cerere de finanţare suplimentară de aproximativ 106 miliarde de dolari pentru securitatea naţională, care includea bani pentru Israel, în războiul său împotriva grupului militant Hamas, şi Ucraina. De asemenea, a inclus investiţii în Indo-Pacific, finanţarea ajutorului umanitar şi a măsurilor de securitate la frontieră.

Acest lucru vine în contextul în care unii oficiali ucraineni au avertizat că războiul a ajuns într-un "impas". Comandantul-şef al armatei ucrainene, general Valeri Zalujnîi, a declarat într-un interviu luna trecută că doar un progres tehnologic semnificativ ar putea ajuta la avansarea războiului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor