Armatei britanice îi va lua doi ani ca să îşi revină după Jocurile Olimpice
Armata britanică abia peste doi ani ar putea să revină la normal după Jocurile Olimpice de la Londra (27 iulie - 12 august), a declarat într-un interviu acordat The Guardian şeful responsabil cu planificarea militară la recent încheiată Olimpiadă, locotenent-colonelul de aviaţie Peter Daulby.
Pentru asigurarea securităţii la Londra şi în alte regiuni ale Regatului Unit, potrivit acestuia, au fost antrenate prea multe trupe, ceea ce i-a rupt pe militari de la responsabilităţile lor directe.
Iniţial se plănuia detaşarea unui număr de 5.000 de militari. Din cauza faptului că firma privată G4S a fost în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile şi de a furniza un număr suficient de agenţi de pază, organizatorii Jocurilor Olimpice au cerut armatei în jur de 18.000 de persoane.
Armata britanică nu dispune însă de un număr atât de mare de militari care pot fi rupţi, fără consecinţe, de la obligaţiile lor directe, spune Peter Daulby, recunoscând însă că detaşarea militarilor pentru asigurarea securităţii în timpul Jocurilor Olimpice nu a pus în pericol participarea trupelor britanice la operaţiunile NATO din Afganistan. Dacă însă Londra ar fi avut nevoie de număr puţin mai mare de militari decât cel solicitat, securitatea naţională a Regatului Unit ar fi avut de suferit, susţine el.
Interlocutorul The Guardian a calificat paza din timpul Jocurilor Olimpice de la Londra drept cea mai mare operaţiune de securitate pe timp de pace, în care a fost implicată armata britanică. În opinia sa, această situaţie a arătat că reducerea planificată a forţelor armate reprezintă o ameninţare şi că este nevoie de o armată nu numai pentru teatrele de război.
Cu el este de acordul ministrul britanic al apărării Philip Hammond, care a declarat într-un interviu pentru The Independent că situaţia în care s-au trezit organizatorii din cauza nerespectării obligaţiilor de către firmele private de protecţie şi pază a demonstrat clar faptul că, în unele situaţii, o ţară se poate baza doar pe structurile de stat, cum ar fi armata.
Conform planului de reformă militară, către 2020, Ministerul britanic al Apărării ar urma să reducă numărul de trupe ale armatei regulate de la 102.000 la 82.000 de mii de oameni. Potrivit acestui proiect, această reducere ar urma să fie compensată prin apelul a 15.000 de rezervişti.