Armata germană activează sistemul de apărare antiaeriană, invocând ameninţarea Rusiei

Olaf Scholz (Getty Images)
Redacţia
05.09.2024

Armata germană a pus miercuri în funcţiune pe propriul teritoriu un prim sistem de apărare antiaeriană Iris-T, după ce a livrat mai multe astfel de sisteme în Ucraina devastată de război, pentru a intercepta rachete, drone şi rachete ruseşti, potrivit AFP.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că sistemul sol-aer face parte dintr-o consolidare a apărării germane şi europene lansată după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declanşat invazia împotriva Ucrainei în 2022.

„Rusia se reînarmează masiv de mulţi ani, în special în domeniul rachetelor şi rachetelor de croazieră”, a declarat Scholz la ceremonia de inaugurare la o bază din Todendorf, în apropiere de oraşul nordic Hamburg.

Putin a încălcat tratatele de dezarmare şi „a desfăşurat rachete până la Kaliningrad”, o exclavă rusă situată la aproximativ 530 de kilometri de Berlin, a adăugat liderul german.

„Ar fi o neglijenţă să nu răspundem în mod adecvat la această situaţie”, a menţionat cancelarul.

„Un eşec în a acţiona ar pune pacea în pericol. Nu voi permite acest lucru”.

Scholz, care a fost însoţit de ministrul Apărării Boris Pistorius, a declarat că sistemul face parte din Iniţiativa europeană Sky Shield, care include, de asemenea, sisteme de apărare cu rază lungă de acţiune împotriva rachetelor balistice.

Armata germană a comandat producătorului Diehl Defence şase sisteme Iris-T SLM la un cost total de 950 de milioane de euro (1 milion USD), care urmează să fie livrate până în mai 2027.

Germania, al doilea mare contributor la ajutorul militar acordat Ucrainei după Statele Unite, a furnizat deja patru sisteme Iris-T SLM Ucrainei şi a promis alte opt.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a efectuat miercuri o vizită în Germania, la o zi după ce un atac cu rachete ruseşti a ucis cel puţin 51 de persoane în oraşul ucrainean Poltava, unul dintre cele mai mortale bombardamente din timpul războiului.

Sistemele Iris-T trimise Ucrainei dispun de lansatoare montate pe camioane care lansează rachete pentru interceptarea ameninţărilor aeriene la o distanţă de până la 40 de kilometri.

Scholz a declarat că „în Ucraina, Iris-T a doborât până în prezent peste 250 de rachete, drone şi rachete de croazieră şi a salvat nenumărate vieţi”.

Liderul german a afirmat că Europa, în afară de sistemele defensive, ar avea nevoie şi de mai multe rachete de precizie proprii „pentru a nu exista un decalaj periculos faţă de Rusia în acest domeniu de importanţă strategică”.

În iulie, Washingtonul şi Berlinul au anunţat că „desfăşurările episodice” de rachete americane cu rază lungă de acţiune, inclusiv rachete de croazieră Tomahawk, în Germania vor începe în 2026.

Scholz a subliniat că „singura noastră preocupare este descurajarea potenţialilor atacatori. Fiecare atac asupra noastră trebuie să însemne un risc pentru atacator. Preocuparea noastră este să asigurăm pacea aici şi să prevenim războiul, şi nimic altceva”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor