Arina Sabalenka, campioană la Australian Open: a învins-o pe Zheng Qinwen; şi-a păstrat coroana [video]

Aryna Sabalenka
Aryna Sabalenka (screenshot via Youtube)

Arina Sabalenka, numărul doi mondial, a câştigat, sâm, 27 ianuarie, pentru a doua oară consecutiv Open Australia, învingând-o pe chinezoaica Zheng Qinwen (numărul 15) cu 6-3, 6-2, în 1 oră şi 16 minute. Bielorusa în vârstă de 25 de ani a câştigat al doilea său titlu de Grand Slam fără să cedeze vreun set în cele două săptămâni petrecute în Australia, alăturându-se astfel lui Ash Barty, Serena Williams, Maria Sharapova şi Lindsay Davenport în clubul select al jucătoarelor care au reuşit această performanţă începând cu anul 2000. Zheng, în ciuda înfrângerii, va intra de luni în 'Top 10′ al clasamentului WTA, pe poziţia a şaptea.

"Au fost două săptămâni incredibile. Sentimentul de acum este incredibil", a declarat Sabalenka la primirea trofeului. "Ca întotdeauna, discursul meu va fi ciudat, nu este superputerea mea", a spus campioana, reţinându-şi emoţiile, în timp ce lua microfonul. "Vreau să-i mulţumesc lui Evonne (Goolagong), pentru că eşti o sursă de inspiraţie pentru noi toţi. De asemenea, vreau să o felicit pe Qinwen, ştiu că este un sentiment foarte greu, dar eşti foarte tânără şi o jucătoare extraordinară. Vei ajunge în multe finale ca aceasta şi ştiu că vei reuşi", a spus ea. "Vreau să mulţumesc şi familiei mele, pentru că întotdeauna îi uit în aceste discursuri. Nu ştiu dacă ar trebui să continui în engleză, pentru ca ei nu vor şti nimic", a spus ea râzând.

Sabalenka a devenit prima jucătoare din ultimii peste zece ani care păstrează trofeul de la Melbourne, după ce compatrioata Victoria Azarenka a fost încoronată campioană în 2012 şi 2013. Bielorusa nu a fost însoţită de drapelele ţării sale în tribune, din cauza unei interdicţii din cauza rolului Minskului în invazia Rusiei în Ucraina, dar carismatica jucătoare de 25 de ani are o bază mare de fani la Melbourne şi a profitat la maximum de sprijinul de pe Rod Laver Arena.

Repetând scenariul pe care l-a impus în toate meciurile sale de pe terenurile de la Melbourne Park, finala a fost puternic înclinată în favoarea ei încă de la început. Zheng şi-a pierdut primul serviciu şi acelaşi lucru s-a întâmplat şi la începutul setului secund. Jucătoarea chineză nu a reuşit să ţină piept adversarei sale, făcând numeroase duble greşeli şi suferind de puterea loviturilor Sabalenkăi.

De la primul său titlu major în Australia, în urmă cu un an, bielorusa a făcut un pas înainte în tenisul mondial, disputând trei din ultimele cinci finale majore, două la Melbourne şi una la New York, pierdută în faţa lui Coco Gauff. Americanca este singura jucătoare care a rezistat mai mult de o oră şi jumătate în faţa Sabalenkăi în timpul acestei ediţii a turneului australian. Misiunea ei este acum de a o detrona pe Iga Swiatek, poloneza numărul unu mondial. Va reuşi să o facă?