Arad: La colindat cu "Steaua", în Ajunul Crăciunului

(ro.wikipedia.org)
Epoch Times România
25.12.2009

De la Săvârşin şi până la Lipova, în toate localităţile de pe Valea Mureşului, cete de copii au început să iasă pe străzi în Ziua de Ajun, încă de dimineaţă, umblând la colindat, unii cu "Steaua", cu "Ţurca" sau cu "Capra", iar alţii pur şi simplu cu colinde interpretate vocal.

Umblatul cu "Steaua" este un obicei legat strict de Naşterea Domnului şi de Magii de la Răsărit care, aflaţi în căutarea Pruncului Iisus îl întâlnesc pe Irod.

Un grup de cinci - şase copii, întruchipându-i pe Baltazar, Gaşpar şi Melchior, pe Înger, pe Irod şi pe un soldat al acestuia, merg din casă în casă ţinând în mâini o stea care semnifică steaua care i-a călăuzit pe Magi în drumul spre ieslea unde s-a născut Iisus Christos.

Totul se transformă într-o adevărată piesă de teatru jucată cu candoare de către "stelaşi", în încercarea de a ilustra cât mai bine întâmplările trăite de magi, încercarea lui Irod de afla locul unde se află Pruncul Iisus pentru a-l putea ucide, precum şi episodul uciderii pruncilor nevinovaţi, de către Împăratul Irod.

Un alt obicei de Crăciun, perpetuat de asemenea din vechime în unele sate de pe Valea Mureşului, este acela de a se merge cu "Ţurca" sau cu "Capra", acestea fiind măşti de dimensiuni mai mari, confecţionate de către meşterii din sat.

Măştile sunt îmbrăcate de bărbaţi, ele simbolizând un animal ancestral hazliu, semănând cu o capră uriaşă a cărei gură clănţăne continuu şi care cântă şi dansează, având un rol moralizator şi, mai ales, comic.

În general, Capra sau Ţurca însoţesc cetele de dubaşi, dar sunt şi unele sate unde acest obicei este separat de "Obiceiul Dubelor".

Aceste obiceiuri sunt practicate numai de către copii, feciori şi bărbaţi, cei mai mari dintre aceştia obişnuind să iasă la colindat numai către seară.

În satele unde aceste obiceiuri se practică simultan, toţi cei care iau parte la ele se întâlnesc la Biserica Ortodoxă din localitate, pentru a primi binecuvântarea preotului, după care pornesc la colindat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor